Domácí pekárna



elfka - (47) - 163.205 (?)
25.6.2010 11:39

Pán jezevec, ďakujem za Váš recept na kváskový chlieb. Už som vyskúšala veľa receptov, ale teraz som "kápla" na to pravé, čo sa týka chuti chleba. Už ho ochutnali známi, aj kolegovia v práci a nestačím Váš recept posúvať ďalej. Žitnú múku kupujem čerstvo mletú v mlyne a chlieb z nej nemá chyby. Ešte raz vďaka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 254.113 (?), 13.12.2009 19:47

Dobrý den, tak pokud mohu doporučit, tak výbornou pekárnu UNOLD 68511.Stačí vyhledat na netu.Má dva hnětače a oproti Panasonicu který má hnětač jeden má chleba nadýchanější, prostě jinak uhnětený.To je moje osobní zkušenost s oběma pekárnami.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 13.12.2009 19:50

zvládne to každý, máme moulinex a jdou nastavit tři druhy propečení a rozinky nebo podobné věci přisypeš po zvukovým signálu.pokud jde o semínka do chleba, ty tam dávám hned

                     
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 242.101 (?), 14.12.2009 8:35

Již více než rok používáme domácí pekárnu Domo B3956, je dvouháková a háky vyndáváme až po upečení háčkem a nevadí nám vzniklé "díry". Chléb pečeme dle potřeby několikrát do týdne, Chlebové směsy nepoužíváme - mícháme si vlastní s kváskem, který si sami pěstujeme.  Výborná chuť upečeného chleba se nedá porovnat s chlebem z obchodu. Pekárnu dále používáme na pečení mazance, výrobu těst (na knedlíky, pizzu). Pekárna má své místo na lince a je velmi používaná. Manželka ji zpočátku nechtěla (další krám do bytu) a nyní je ráda, že ji máme.   

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.12.2009 10:12

Docela rád bych p. jezevče, kdybyste nabídl nějaké recepty. Za 5 let jsem vystřídal již  dvě pekárny . Používám chlebové mouky - míchám žitnou a přeničnou, s kváskem, s kvasnicemi, s obojím. 
Píšete: Výborná chuť upečeného chleba se nedá porovnat s chlebem z obchodu.
  Tak tady musím potupně přiznat, že mám podobnou zkušenost, bohužel ale opačnou. Můj chleba je dobrý, nadýchaný, kůrka křupavá. Ale ruku na srdce, ten čerstvý z obchodu je lepší. 
   Z čeho připravujete kvásek? Jak ho uchováváte? Kolik soli přidáte? Okyselujete těsto?

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 14.12.2009 12:37

je hodně stránek o domácích pekárnách a přípravě chlebů a nejen jich na netu, stačí dát do vyhladavače... jsou tam i recepty a jsou hodnoceny, jak komu chutnaly, jsou tam prima věci, my dáváme přednost žitnému chlebu, skoro polovina mouky je žitná, sem tam do toho nakrojim klobásku nebo trojúhelníček sýru.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.12.2009 13:01

To se Vám ten trojúhelník (tavený) rozmíchá v těstu?

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 14.12.2009 13:08

tak, tak,a jestli máte sýr s nějakou příchutí, třeba houby, klobásku,česnek, tak to chlebem převoní, taky jsem tam dal kousek plesnivého, fantazii se meze nekladou..

                     
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 14.12.2009 18:27

Kvásek si pěstujeme doma. Přísady jsou jednoduché - mouka žitná chlebová tmavá a vlažná voda.

V nádobě (sklenice, miska...) rozmíchat 2 lžice mouky a vlažnou vodu, vytvořit řidší "kaši" asi jak na lívance, přikrýt ubrouskem a nechat v pokojové teplotě kolem 22 stupňů - já jej mám na lince.

Daší den přidat 1 lžici mouky a vlažnou vodu opět na stejnou hustotu, jako předcházející den. Takto pokračujejme každý den, hotový kvásek je asi po 6 - 8 dnech, musí být na něm vidět, že kvasí - dělá bubliny a má kyselou vůni a chuť.  Nesmí plesnivět!!!

Kvásek odebereme pro pečení chleba a opět "dokrmíme" moukou a vodou. Pokud máme kvásku dost a nechceme jej již každý den oživovat, lze jej uskladnit v lednici a oživíme jej několik hodin před pečením - tzn. dokrmit a nechat v pokojové teplotě. V lednici kvásek vydrží asi týden.  V naší rodině se kvásek udržuje i několik měsíců. Pokud zapomenete pravidelně dokrmovat, musí se udělat nový.

Přidávám recept na obyčejný kmínový chléb:

500 ml vody

380g pšeničná mouka hladká

160g žitná mouka chlebová tmavá

150g žitná mouka celozrnná

200g kvásek

1,5 lžičky soli

1,5 lžičky kmínu

Nepřidávám již nic jiného (droždí, olej, ocet, cukr...). Kváskový chléb déle kyne, nejde pro něj použít přednastavitelné programy na pekárně - lze to však obejít takto: zadat základní program, projet míchání a kynutí a před pečením zadat STOP a nechat stopnuté minimálně hodinu, až těsto nakyne. Poté pokračovat v programu pečením.

Moje pekárna má program Vlastní nastavení, kde mám nastaven vlastní postup s delším posledním kynutím. Takže kváskový chléb mám upečený za 4 hod. 15 minut. Kváskový chléb má výbornou chuť a je lehce stravitelný.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.12.2009 22:58

Díky, vyzkouším.

                     
elfka - (47) - 163.205 (?), 25.6.2010 11:39

Pán jezevec, ďakujem za Váš recept na kváskový chlieb. Už som vyskúšala veľa receptov, ale teraz som "kápla" na to pravé, čo sa týka chuti chleba. Už ho ochutnali známi, aj kolegovia v práci a nestačím Váš recept posúvať ďalej. Žitnú múku kupujem čerstvo mletú v mlyne a chlieb z nej nemá chyby. Ešte raz vďaka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika