chren



host - 16.118 (?)
22.12.2008 19:10

Recept je 1.75 l vody,1 nakladač,2dcl.octu,2dcl. cukru necham, zovrieť a horúcim zalievam a dám do pohárov a zavriem, včom je chyba?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 16.118 (?), 21.12.2008 18:50, zobrazeno: 17363x

Vie niekto poradiť, mám taký problém, keď zavarím nastrúhaný chren, asi po mesiaci stratí tú svoju typickú ostrosť a chuť, je dobre uzatvorený, ako na to?

   
host - 64.231 (?), 21.12.2008 21:55

Napište Váš postup, může v něm být chyba (např. málo kyselin). Zaručené recepty existují a produkty se prodávají. Nejlepší je však stejně čerstvě nastrouhaný. Celý kořen se může skladovat v chladnu v trošce vody.

Mimmo

      
host - 16.118 (?), 22.12.2008 19:10

Recept je 1.75 l vody,1 nakladač,2dcl.octu,2dcl. cukru necham, zovrieť a horúcim zalievam a dám do pohárov a zavriem, včom je chyba?

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 22.12.2008 19:29

Vzhledem k tomu, že se křen nekonzumuje po kvantech, nevyhýbal bych se chemické konzervaci kyselinou sorbovou. Křen jí na konzervaci nepotřebuje mnoho sám nemá velkou tendenci se kazit. Smíchal bych nastrouhaný křen s jablky 1:1, trochou soli a kyselinou zastudena, uzavřel a uchoval v chladnu. Dlouhé skladování vždy ubere křenu na palčivosti, ale ne tolik jako zalití horkým octovým nálevem.

            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 64.231 (?), 24.12.2008 22:10

Nálev sám o sobě vypadá v pořádku. Postup je však hybrid mezi sterilizací a studenými metodami. Pokud má výsledná směs s chladným křenem a sklenicí vnitřní teplotu cca 40 st., pak je to optimální teplota na start množení mikroorganizmů. Ty mohou i v křenu a s nakladačem při tak nízké koncentraci nálevu způsobit změnu chuti. Záchranou budou spíše jiné osvědčené postupy se silnějším nálevem, bez "sterilizace" nebo s řádnou sterilizací či aspoň pasteurizací. Nedejte se mýlit teplotou sklenice!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika