Osázení trvalkového záhonu na osluněném místě, aby byl ozdobný, co nejdéle
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.21 (?) 29.7.2013 19:05, zobrazeno: 37452x
Plánujeme vysázet záhon dlouhý 4,5 m a šíroky 2 m, místo je skoro celý den na slunci. Ze západní strany k němu přiléhá pás s kanadskými borůvkami, které by měli dorůst prý max. 1,5 m. Nejraději bychom použili nějaké trvalky, stálezelené keře, které jsou ozdobné, popř. kvetou, co nejdéle. Mohli byste poradit začátečníkům, jaké a jak k sobě vysadit. Ty vyšší zřejmě před borůvky a dále řady snižovat? Mám k dispozici 4 ks Gailardia Burgunder - Kokardy (70 cm) - ty asi nechat u sebe, že? Rudbeckia Fulgida (70 cm) a Coreopsis grdfl. Sunfire - Krásnoočko (40 cm), Kokarda Aristata (35 cm) - postačí po 1 ks, nebo mám přikoupit?. Po ks - Hemerocallis Stella de Oro (40 cm) a Autumn Red (70 cm?) ty spíš někam ke kraji?, Pivoňka (60 cm), Oman mečovitý (40 cm), Srdcovku - ta bohužel už nyní moc ozdobná není. Chtěli bychom přikoupit ještě nějaké květiny, které by k těmto šly, přemýšlíme např. o nějakém Pryšci - Euphorbia, Santolině, Kopretině, nějaké travině.dále bychom chtěli požádat o radu nebo tip :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.107 (?), 29.7.2013 19:34
Zkuste bergénie - jsou zelené celý rok, hezky kvetou, snesou i sucho slunce. EM
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.21 (?), 29.7.2013 19:39
Děkuji, ano už jednu máme u skalky, takže určitě nebude poslední :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.21 (?), 29.7.2013 22:18
Ano to je krása, úplná pohádka :-). Asi to takto nevypadá hned a zahrádku si opečováváte roky. My teprve začínáme a sbíráme inspiraci. Ohledně záhonu, nevím si moc rady, jak daleko rostliny vysazovat od sebe a vedle sebe - asi lépe vybírat druhy s přibližně stejnou výškou? Kolik jich dát k sobě stejného druhu? Co třeba s těmi vyššími Kokardami, mám 4 vysázené asi 40 cm od sebe a nevypadá to moc dobře, tak se nějak klátí, potřebovali by asi opřít o nějakou další trvalku, aby to vypadalo dobře, rozrostou se ještě a zaplní to místo mezi sebou? A co s těmi, které mají krátkou vegetační dobu... místo po nich je holé?
|
|
|
|
|
|
|
Marvella - Zlatý Zahrádkář (820) - 48.194 (?), 30.7.2013 11:51
Dobrý den, paní Marie to má opravdu krásné! Určitě je lepší sázet víc kusů od jednoho druhu k sobě, aby květiny víc vynikly. Sázejí se do sponu, vzdálenost podle toho, jak moc se rozrůstají. Stejně budete časem dosazovat, nebo naopak rozsazovat. Zahradničení je takový pokus - omyl - náprava.,..Na slunci můžete mít spoustu krásných rostlin či keříků. Nádherné jsou kvetoucí ořechoplodce v kombinací s perovskií, phloxy, různé druhy denivek (mají různé výšky i čas kvetení), levandule. Pokud máte borůvky jako "zadní"řadu, určitě by bylo dobře postupovat od nejvyšších k nejnižším rostlinám. Já osobně mám raději spíš přírodnější " buš", sama se snažím o anglický typ zahrady, mám to štěstí, že zahrada je ve stráni, dá se tedy hodně vymýšlet a kombinovat. Zrovna jeden ze záhonů se mi letos moc nelíbí, protože hodně rostlinek přes zimu zmizelo a tak také vymýšlím co dál. Je to hodně i o penězích a možnostech, ale pokud máte někoho, kdo Vám sazeničky daruje, je to fajn. Marcela
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.21 (?), 30.7.2013 20:18
Ano, snažím se v knihách a na internetu najít nějaké informace o tom, jak se které rostliny rozrůstají, kdy kvetou, jaké mají nároky a pak vymyslet plán osázení. Bohužel také zjišťuji, jak je zahradničení drahý koníček, rostlinky nakupuji, později bych se chtěla naučit je množit. Zjistila jsem, že pro tento záhon mám připraveny květiny v žluto červených tónech, mezi ně nějakou bílou a růžovou.. tuto kombinaci jsem na začátku úplně nezamýšlela, ale proč ne, budu ve výběru podobných barev pokračovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.5 (?), 8.8.2013 21:11
Dobrý den, ráda bych se zeptala paní Marie, co je to za bíle kvetoucí kytičku na prostřední fotce úplně vlevo? Dík Yvet
|
|
|
|
|
|
|
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář (429) - 64.226 (?), 8.8.2013 22:11
|
|
|
|