Osázení trvalkového záhonu na osluněném místě, aby byl ozdobný, co nejdéle
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.5 (?) 9.8.2013 20:13
No ano, juka je tam taky, ale mě se líbí ta bíle kvetoucí kytka na opačné straně - v levém spodním rohu fotky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.21 (?), 8.9.2013 21:35
Chtěla bych se poradit. Zamýšlím do trvalkového záhonu na slunné místo vysadit vedle sebe bílou kopretinu - Leucanthemum × superbum ' 'Wirral Supreme' a mrazuvzdornou listopadku - Chrysanthemum x rubellum 'Clara curtis', zeptám se raději ještě, je-li to vhodná sestava a jak daleko od sebe by měly bý? Na internetu jsem našla informaci, že tato kopretina má mít výšku 60-80 cm a šířku 40-60 cm a chryzantéma výšku 60-90 cm a šířku 45-60. Mám obě jen po dvou kusech. Před ně chci vysadit ještě nějaké nižší trvalky a ty jak daleko prosím?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.21 (?), 9.9.2013 17:12
Děkuji paní Lído, ještě to umístění promyslím. Načrtla jsem si i velký papírový plán :-) a celkový návrh mi dává zabrat. Ano tu kopretinu s chryzantémou bych chtěla vysadit do středu šířky záhonu, možná by byla mezi nimi pěkná pivoňka, má přibližně stejnou výšku a listy si nechává dlouho pěkné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.87 (?), 9.9.2013 22:44
U pivoňky musíte počítat s tím, že na to místě trvale zůstane a udělá trs u země 50cm, ve výšce listů třeba metr šířky. Pod předpokládané listy můžete dát třeba krokusy, pokvetou dřív, než pivoňka vyroste a pak v klidu zatáhnou. Pivoňka nemá ráda přesazování, kdežto kopretiny se musí po čase vyndat (od středu odumírají) a znovu okrajové části trsu vysadit (i na stejné místo, ale vylepšit zem).
Plánek si udělejte, ale myslím, že jako každá z nás budete stejně kytky občas stěhovat . Ono je důležité, aby na konečném místě byly ty dominantní, co dělají "kostru" záhonu a pak ty (jako pivoňka), které se nerady stěhují. Sama mám v trvalkovém záhoně i několik keřů, traviny a cibuloviny. A v "zelených" záhonech kolem trávníku kromě keřů a travin zas pár trvalek pro zpestření. Lída
|
|
|
|
|
|
|
tulipanek - Stříbrný Zahrádkář (151) - 208.21 (?), 10.9.2013 11:03
Zamýšlenou velikost a formu záhonu (dlouhý 4,5 m a šíroky 2 m) jsme rozšířili a upravili do oblouku ve tvaru písmene C. Původně byl na zahradě v tomto místě jen obdelníkový záhon, který vystupoval do prostoru, tzn. nebyl u kraje podél plotu. My bychom chtěli mít v zahradě více oblé ne moc pravidelné tvary a také jsme tak chtěli oddělit různé části zahrady. Nyní mám alespoň větší prostor pro výběr rostlin. Použiji trvalky, ale i menší keře a nízké traviny, také aby zde bylo něco stálezeleného. Ano, také si myslím, že časem dojde k přesazování, třeba až záhon uvidím na jaře. Chybí mi nyní větší zastoupení na jaře kvetoucích rostlin, (není zrovna sozóna jejich prodeje), snad bych mohla sehnat jen bergénie a cibuloviny, ale ty zatím nevím, kam a jaké vysadit. Pod pivoňku bych krokusy dát mohla, to je dobrý nápad. Nemáte prosím ještě typ pro cca 60-70 cm vysokou květinu kvetoucí do května, která by zůstávala nadále ozdobná alespoň listem nebo by remontovala?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.87 (?), 10.9.2013 12:13
Možná šanta kočičí (viz foto), ony zjara kvetoucí téhle výšky pak většinou zasychají- to lze ale řešit výsadbou později rostoucích rostlin, které ošklivé místo zakryjí (hosty, pupalka missourská, letničky). Lída
|
|
|
|
|
|
|
tulipanek - Stříbrný Zahrádkář (151) - 208.21 (?), 11.9.2013 10:39
Děkuji, ta Nepeta vypadá hezky a kvete prý skoro celé léto.
Jak jsem hledala vyšší na jaře kvetoucí trvalky, zjistila jsem, že opravdu velký výběr není, spíše mezi cibulovinami a pak množství nižších a kobercových. Připadal by v úvahu kamzičník, srdcovka.. ale ty po odkvětu už nejsou moc ozdobné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.37 (?), 17.8.2013 13:19
Páni, tak to je nádhera, gratuluji a tleskám a trošku závidím :-).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|