Pivoňky - zmlazení?
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.12.2013 10:06
Ano, máte bylinnou pivoňku čínskou. Pokud tuto posekáte příliš brzo, neuloží do oddenků mnoho zásobních látek a je náročnější na hnojení. Nejprve více polehává a pak vymizí úplně. Já osobně tyto po odkvětu zkrátím za druhým listem, čímž zmenším zastínění trávníku a po největších letních parnech (2 měsíce po odkvětu) je zkracuji na úroveň, že nebrání pojezdu sekačky.
Pevnější, ale stále z kategorie bylinných je pivoňka selská. Ta je kompaktnější a většinou nerozlehává. Pokud je pěkná, nechávám ji do podzimka (pouze vylámu odkvetlé květy = základy semeníků) a v září/říjnu ji také odstříhám těsně u země. Obě bylinné pivoňka se množží při přesazování dělením trsů nebo odrytím odkopků. Pivoňka selská se použíná jako podnož pro dřevitou pivoňku.
Dřevitá pivoňka se množí obtížněji. Buď si namnožíme pivoňku selskou a na jednotlivé puky oddenků roubujeme vrcholové letorosty dřevitého kultivaru, nebo se můžeme pokusit starší keř množit hřížením či kopčením.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.12.2013 10:56
po odkvětu a v polovině léta jsou pro někoho zásadně různé časy.
Asi máte nacvičen ten správný termín v rámci všech vztahů jako jsou termíny kvetení a hnojení. Sousední zahradu koupili noví majitelé. Sestříhávali pivoňky u zemně už dva tádny po odkvětu a do tří let měli čistý trávník.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 10.12.2013 12:58
Jak a proč bych měl s pivoněmi něco nacvičovat?Není potřeba žádný termín nacvičovat.Hned,do týdne, dvou,jak mám cestu kolem se sekačkou,hned jak dokvetou, květy opadnou,což bývá někdy v polovině léta(přesný termín z hlavy nevím), tak je sjedu sekačkou.Ani je nehnojím.Cibulky, hlízy do zimy, přez zimu v půdě vydrží, aniž by nějak utrpěly.Na jaře spolehlivě obrazí.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 13.12.2013 10:23
Samozřejmě, že všechny keříky(asi 4ks) neupravuji "letním střihem" sekačkou, ale jen jeden, který roste volně v trávníku.Ten jediný brání při sekání volnému projíždění, a tudíž se musí objíždět, a obkošovat.Abych nemusel dbát polehávání tenkých bylinných stonků vyvazováním k opoře, tak jej po odkvětu zakrátím u země.Nevím, zda se mu to páči, nebo příčí, ale zdárně roste už dlouho bez známek zeslabení růstu, bez hnojení.Vždy časně z jara trávníkem pouští výhonky.Tyto pivoně jsou nezmaři.
Všechny zbývající rostliny, protože rostou na místech, kde nepřekáží, mám do podzimu vyvazané k opoře.Doposud jsem si nevšiml, že by se listy ze sytě zelené barvy později vybarvovaly jiným okrasným zabarvením.Ale s jinými varietami, než z našimi zkušenosti nemám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 9.12.2013 15:34
Stahují se provázkem... Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 23.48 (?), 20.12.2013 13:52
Z toho, co tady čtu, nechápu, proč někteří z vás vůbec pivoňky pěstují. Pokud tak moc v trávníku překážejí, vyhoďte je, nebo darujte někomu, kdo si jich bude víc vážit a budete mít trávník jako hřiště, bez toho "otravného" pivoňokého lupení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.54 (?), 21.12.2013 8:54
Zvažujem zasadiť na jar pivonky, ale môm dosť nepodarenú ilovitú pôdu, v lete dosť sucho a v zime zase často stojí voda, myslíte že to pivonky zvládnu?Dik.
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.90 (?), 22.12.2013 17:52
Víte, na toto se těžko odpovídá.
Nejspíš bych formulovala takto :
1) záleží na tom, o jakou pivoňku se jedná a tomu přizpůsobit podmínky (vylepšit půdu).
2) a také o jak velkou rostlinu se jedná. Míněno - dostal jsem kus odryto od sousedů, pak bych zase tak velké obavy nepociťovala. Pokud - koupil jsem "ocásek" - raději bych ho nechala nějakou dobu - třeba v zapuštěném květníku - v substrátu, kt. mu vyhovuje - než řádně zakoření a povyroste.
Myslím, že to opravdu záleží na vašem uvážení i na tom o jak cenný kus se jedná. Např. u mne mají pivůně dost ideální podmínky (bylinné) a tak nemám obavu je sázet i velmi pozdě na podzim - i v tom stadiu jednoho puku, v kt. je dodá zásilkovka. Narážím na vedlejší diskusi - kdy je možno sázet pivoňky.
A zase - letos na jaře jsem si koupila pivoňku květníkovou (v rašelinném substrátu), údajně prokořenělou, zasadila a v pozdním létě reklamovala, ptž. bylo po ní.
Jinak - pivoňky jsou odolné. Jednou jsem zapomněla pohozené holé hlízy (obyč.Bowl of Beauty) přes zimu na záhoně. Bylo -24 st., na jaře pivůně normálně obrazila.
Květa
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.39 (?), 5.1.2014 5:37
Dakujem za odpoved, nie,nie od susedy, preto som začala riešiť pôdu.Ale neviem či sa s nou dá niečo spraviť, možno nejakú vačšiu jamu a namiešať tam pôdu a drenáž, ale aj tak, ten íl tam drží vodu ako v hrnčeku.Uvidíme.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|