Oleandr
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.40 (?), 21.11.2009 20:27
Pro pěstování Oleandru stačí podle mých zkušeností obyčejný zahradnický substrát. My pěstujeme oleandr už 5 rokem. Každoročně nám kvete a za těch 5 let jsme ho přesazovali asi 3x. Musí mít dostatečně velikou nádobu a hlavně musí být na opravdu slunném místě!!! Je to rostlina, která je zvyklá na opravdu slunné prostředí. Ve Španělsku roste jako plevel kolem silnic. Hlavně Sluníčko a dostatečná zálivka. Pravidelně hnojíme tekutým hnojivem na Muškáty a kvete celé léto a jak...!!!
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.239 (?), 28.2.2010 15:49
Podle mě, je pěstování oleandrů úplně jednoduché. Jsou to nejvděčnější venkovní květiny, jaké znám. Pěstuji je již nejméně 10 let a už jsem jich rozdala tolik, že si to ani nepamatuji. Pro uskladnění na zimu si nechávám vždy 2 ks - obrovské cca 2,5 m vysoké a 1 menší, každý má jinou barvu. Všechny ostatní rozdám, kvůli místu.
Vždy na jaře je vyklopím z květináče a nekompromisně ořežu kolem dokola hlínu i s částí kořenů - to proto, abych ho mohla dát do stejného květináče a dosypat čerstvou hlínu - dosypávám obyčejný zahradnický substrát. Celé léto jsou na sluníčku, hojně zalévám a to tak, jak píše někdo nahoře - hlavu na sluníčku a nohy ve vodě. Když je velké horko, tak k těm velkým olenadrům dám denně i 20 l (ke každému). Hnojím 1x za 14 dnů Kristalonem plod a květ. Květiny mají tolik květů, že se větve úplně ohýbají pod jejich tíhou. Na podzim nechávám květiny co nejdéle venku, potom je přesunu do garáže. Zalévám 1x za 14 dnů mírně.
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.197 (?), 2.3.2010 12:48
Chtěla bych jenom napsat k zazimování - byly tady i příspěvky na zazimování oleandru venku. Nemám vhodný prostor pro zazimování a tak jsem se rozhodla nechat oleandr venku na terase. A zrovna letos byla taková zima. Použila jsem polystyren na obalení květináče a přes to ještě netkanou textilii, ale mám dojem, že zmrzl. Zrovna tak vavřín. Ještě jsem se sice nevzdala úplně naděje a trošičku doufám, že na jaře obroste, ale... Pokud ne, tak končím s pěstováním tohoto typu rostlin, když jim nemůžu zajistit podmínky na zimu. Jenom je zbytečně ničm.
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.33 (?), 19.11.2011 17:39
Zazimování oleandru - četla jsem dnes Váš příspěvek a zajímalo by mne zda Vám oleandr obrazil. Váš příspěvek je sice z loňského roku na jaře, ale já jsem dnes také nechala oleandr zazimovat venku. Letos na jaře jsem jej zasadila do země - je již asi 1.7 m vysoky a velice košatý.Dnes manžel udělal okolo něj z latěk bednění, obložil polystyrenem a vatou. Doufam, že zimu přežije.
|
|
|
|
|
|
|
hajank5 - Zlatý Zahrádkář (501) - 218.19 (?), 19.11.2011 18:12
mám pocit, když nebude mít světlo, že nepřežije... to si povíme na jaře jsem tedy moc zvědavá
oleandry pěstuji několik let, ale ve velkých květináčích a uklízím je do nevytopené garáže, ale jde na ně světlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.145 (?), 14.4.2010 19:23
Dobrý den, ráda bych se Vás, úspěšných pěstitelů, zeptala, kdy a jak se oleandr zastřihává. Máme doma jeden už skoro do stropu. Je dlouhý a málo rozvětvený. Raději bych ho měla menší, ale košatější. Moc děkuji. Mám strach, abych ho nesprávným sestřihem nezahubila. Nora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.145 (?), 15.4.2010 12:48
Pane Jiří, moc děkuji. Tak radikální řez nebude nutný, ale uklidnil jste mě, že se v podstatě dá oleandr zastřihnout "kdekoliv" (tedy i vršek). Zkusím to, snad se rozkošatí. Nora
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.54 (?), 4.9.2010 7:39
dobrý den, je oleandr jedovatý? Děkuji paní Lída
|
|
|