Neznámá trvalka

host - 166.111 (?)
1.9.2011 9:30

Dobrý den, nejsem si jist, ale mám podobnou rostlinu jmenující se klejicha... Možná je to ona.

Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 86.102 (?), 31.8.2011 16:03

Pilát lékařsky, Pomněnka bahenní

host - 49.39 (?), 31.8.2011 16:54

Dobrý den.

Na základě Vašeho příspěvku jsem si ještě jednou ověřil, že to pilát lékařský není, o pomněnce bahenní už vůbec nemluvím.

Ale přece jenom jsem se znovu více podíval na rod pilát - Anchusa. Tento rod jsem sice už dříve v obrázcích prošel. Dnes však podstatně důkladněji. Na základě fotek jsem dospěl k názoru, že se jedná o pilát modrý - Anchusa azurea. Myslím, že na botany.cz i na biolibu.cz se pod tímto názvem skrývají i další typy případně druhy brutnáků, protože rostliny na některých fotografiích jsou dost rozdílné: mé rostlině vcelku odpovídá první fotka na biloibu, další fotky už většinou nikoli, další vcelku odpovídající fotka je asi jako pátá v pořadí. Na botany.cz je situace ještě horší. Podobně i obrázky vyhledané gůglem obsahují různé typy pilátu modrého, můj pilát je mezi nimi v menšině.

Otázkou je, kde se u mne na zahradě tak zčistajasna objevil. Rozhodně jsem ho nevyséval... A velmi se mu tam daří, sám se hojně vysemeňuje i nadále...

A přiznávám i to, že jsem k tomuto druhu dospěl i při určování podle Květeny ČSSR, ale zdálo se mi to nepravděpodobné, že by se vyskytl zrovna u mne.

Děkuji za pomoc.

Josef.

host - 166.111 (?), 1.9.2011 9:30

Dobrý den, nejsem si jist, ale mám podobnou rostlinu jmenující se klejicha... Možná je to ona.

Petr

host - 49.39 (?), 1.9.2011 16:14

Petře, máte pravdu: Vy máte PODOBNOU rostlinu: rozchodnice, která je na úvodní dvojici obrázku a alespoň jeden druh klejichy (Asclepias) jsou si na pohled podobné, hlavně tou oranžovou barvou květů, jednoduchými listy, vzrůstem apod.

Pilát modrý je na dalším obrázku, který jsem si do vlákna dovolil vložit poté, co jsme vyřešili (předpokládám, že správně - možno vygůglit) název první květiny.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024