Dobrý den.
Na základě Vašeho příspěvku jsem si ještě jednou ověřil, že to pilát lékařský není, o pomněnce bahenní už vůbec nemluvím.
Ale přece jenom jsem se znovu více podíval na rod pilát - Anchusa. Tento rod jsem sice už dříve v obrázcích prošel. Dnes však podstatně důkladněji. Na základě fotek jsem dospěl k názoru, že se jedná o pilát modrý - Anchusa azurea. Myslím, že na botany.cz i na biolibu.cz se pod tímto názvem skrývají i další typy případně druhy brutnáků, protože rostliny na některých fotografiích jsou dost rozdílné: mé rostlině vcelku odpovídá první fotka na biloibu, další fotky už většinou nikoli, další vcelku odpovídající fotka je asi jako pátá v pořadí. Na botany.cz je situace ještě horší. Podobně i obrázky vyhledané gůglem obsahují různé typy pilátu modrého, můj pilát je mezi nimi v menšině.
Otázkou je, kde se u mne na zahradě tak zčistajasna objevil. Rozhodně jsem ho nevyséval... A velmi se mu tam daří, sám se hojně vysemeňuje i nadále...
A přiznávám i to, že jsem k tomuto druhu dospěl i při určování podle Květeny ČSSR, ale zdálo se mi to nepravděpodobné, že by se vyskytl zrovna u mne.
Děkuji za pomoc.
Josef.