Vloni mi dozrálo několik tobolek se semeny na venkoním velkokvětém ibišku. Rád bych si tyto ibišky rozmnožil. Má někdo zkušenosti s výsevem semen? Kdy a jak nejlépe na to?
zasadit do výsevného substrátu cca 1cm hluboko a dát do studeného pařeniště. já to mám v malém skleníčku na balkoně stačej dvě misky od masa. semínka klíčej tak za měsíc nejdříve. pak přesadit do květináčků.přes léto jsem je měla venku a na zimu pokud už nemají dřevnaté stonky první rok zazimovat v bytě. jinak jsou mrazuvzdorné
Dík za rady. Půlku semen zkusím dát do studeného pařeniště a druhou do tepla za okno. Aby nedošlo k omylu, nemám na mysli dřevité ibišky s menšími květy, ale ty velké, co na zimu zatahují - takhle kvetl ten, co z něj mám semena.
Díky za reakce, ale mám jeden drobný problém. Semena jsem tak dobře uklidil, že je teď nemohu najít. Snad je ještě objevím (doufám, že to bude brzy a ne až v létě.).
Tak to myslíte bahenní (Hibiscus moscheutos), mně se vysemeňoval syrský.
Ten váš : výsev únor-březen, semena před výsevem na 1-2h namočit do vlažné vody, slabě zasypat zemí, teplota 20-25°C. Uvedeno, že klíčí nerovnoměrně delší dobu. Lída
Klidně kdykoliv vysejte semena přímo do volné půdy, je to možné i napodzim. Mám jich v zahradě plno, množí se jak plevel. První rok roste pomalu, druhý až třetí rok už kvete.