Zkrácení velké třešně - řez
|
|
|
|
|
 |
 |
|
zdendan - (30) - 248.231 (?), 26.5.2018 23:08, zobrazeno: 24389x
Zdravím všechny.
Snaší třešní je to čím dál horší. Asi má špatný tvar, moc kmenů, měla málo místa, rostla vedle ořechu, ten jsme skáceliale stejně máme problém, třešeň se vytáhla do výšky avětšina třešní začíná kolem čtyř - pěti metrů. Je obrovská, ale natrhám z ní jen po dni koše. Vím, že dospělá třešeň už se řezat nemá, ale asi bych byl ochoten ji i poškodit, protože jak píšu, je obrovská a třešně skoro žádné. Takže chci se zeptat na názory ohledně zkrácení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.231 (?), 27.5.2018 9:22
Děkuji a mohl byste prosím doporučit nějaký konkrétní přípravek?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.3 (?), 27.5.2018 10:28
Mam 25 letou tresni pred 4 roky jsem udelal radikalni rez vsechny vetve co sli nahoru orezal mely prumer asi12 az 15 cm rezal jsem hned po sklizni za ty 4roky tak krasne obrostla letos muzu trhat tresne z normalniho zebre dvojaku a nechytla zadny kleotok po rezu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Stachys - (22) - 212.120 (?), 27.5.2018 10:42
Máme päť starších čerešní (môj odhad je 50-80 rokov). Veľmi bujne rastú a sú veľkosťou nezvládnuteľné. Každých cca 7-10 rokov v case sklizne ich radikálne orezeme tak, ako písal prispievateľ predo mnou. Pri každom reze trpím a čakám ako to dopadne a zakaždým čerešne obrastú a rodia. Za "našej éry" už toto absolvovali 3x a v pohode rodia a žijú. Skúšala som aj postupné zmladenie, ako bolo odporúčané, koruna však rástla nerovnomerne, lebo čerešňa mala tendenciu vyhnať nové mladé konáre vyššie, než tie, ktoré boli ponechané. Osvedčilo sa mi teda orezať radikálne. Upozorňujem, že nemyslím na pahýle. Vždy niečo zo spodných konárov, a najlepšie na prevod nechávame. ZHrnula by som to tak, že ide o zmladenie a zníženie koruny čerešne. V podstate to, čo očakáva zadávateľ témy.
Mám dosadené aj mladé čerešne na slabšie rastúcich podpníkoch, tie prerezávam v menšom rozsahu a častejšie. Celkovo však rast aj rodivosť nie je bohvie čo. Možno je to aj tým, že som naučená na "starenky-nezmary".
Alena
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.162 (?), 27.5.2018 13:59
nám se osvědčilo zkrátit 3 nejsilnější kosterní větve zhruba na polovinu (průměr řezu cca 15-20 cm) ale nejslabší, jsme jen trochu obrali o boční větve a nechali tak. Tím, jak se domnívám, jsme nechali - byť slabý - přece jen terminál, takže i když všechno samozřejmě začalo obrůstat, ale poměrně kulturně - kromě pochopitelného zahuštění celé koruny. Žádný obrost se nesnažil stát se terminálem. Druhým rokem jsme jen prosvětlovali nový obrost víceméně od oka a teprve za dva roky jsme odřezali stále (přiznám se že neesteticky) osamocený terminál, který trčel z koruny. Po celou tu dobu - sice méně, ale dostatečně -třešeň plodila (jeden rok z toho byl u nás obecně neúroný rok na třešně)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 38.27 (?), 23.4.2020 12:22
Teď v době květu třešní je nejlepší čas na snižování příliš vysokých stromů a řez pro úpravu tvaru koruny.
SfK
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|