Zasychání malých nezralých plodů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 234.247 (?), 31.5.2023 20:47, zobrazeno: 3915x
Dobrý den, poradíte mi, jaký problém máme s třešní? Odrůdu bohužel neznáme. Je to polochrupka, zasazená je asi 7 let a přestože krásně kvete, téměř neplodí. Po odkvětu se utvoří malé třešničky, z nichž většina postupně od špičky zaschne a opadá.
Děkuji za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 25.216 (?), 1.6.2023 6:12
Dobrý den, nebude opylena. Hodně odrůd třešní je cizosprašných, potřebuje k opylení pyl jiné třešně, ale aby to nebylo tak jednoduché, tak konkrétní odrůdy. Ta Vaše třešeň nemá opylovače, i když v okolí je třešní mnoho, například. Pokud znáte Vaši odrůdu, tak se musí přikoupit, přiroubovat odrůda, která tu Vaši odrůdu opyluje. Když neznáte, je to problém, plodit nebude. Poslední roky se objevují více v nabídce i třešně samosprašné. Měl jsem stejný problém. Takže jsem koupil třešeň samosprašnou, a tu neplodící neznámou jsem zlikvidoval. Když kouknete do nabídky eshopů, které prodávají stromky, tak u třešní je uvedeno, jestli to je odrůda cizosprašná a jaké potřebuje opylovače, nebo jestli je samosprašná. Konkrétně teď mám odrůdu Celeste.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.247 (?), 2.6.2023 1:21
Děkuji za odpověď, i když mě nepotěšila. Strom je už pěkný, větší. Máme ho na zahradě možná 7 let. Myslela jsem, že opylovaný je, když se vytvořily malé plody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 2.6.2023 11:03
- Kuky
Třešně jsou většinou cizosprašné, potřebují jinou třešeň poblíž a včely které přenesou pyl to ano. Že by ale musely být ke každé konkrétní odrůdě jen vybrané kompatibilní odrůdy k opylení? Měl jsem představu, že stačí jakákoliv jiná třešeň k opylení. Podobně jako u jabloní, cizosprašných meruněk, mandloní... Možná pár výjimek je, že některé odrůdy nejsou kompatibilní s některýma, ale že by to bylo u třešní pravidlo a v doletu více odrůd v zahradách by nebyla k opylení vhodná žádná z nich? Plané ptáčnice by měly být taky vhodnými opylovači (pokud je zároveň dost včel k přenosu) MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.192 (?), 2.6.2023 21:06
Souhlasím s Kukym, každá cizosprašná třešeň potřebuje určité odrůdy (ne jakékoliv). Možná to je dáno i dobou kvetení jako u cizosprašných hrušní (ty to mají také tak). Vím jen, že pokud není opylovač v dosahu doletu včel, doporučují opylovače přiroubovat do koruny nebo alespoň v době květu pověsit do koruny petku s kvetoucí větvičkou opylovače. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 121.103 (?), 2.6.2023 22:55
Hrušeň není třešeň, takže stejná doba kvetení nestačí.
https://www.szat.cz/aktuality/neplodnost-tresni-i587/
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 3.6.2023 6:16
Komu není rady... A nebo troll? Biegler
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 3.6.2023 20:54
Pane MH, opravdu jsou třešně které se mezi sebou neopylují třeba Granát a Kordia. Samosprašných vím jen Stella, Sungurst, Lapins. Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 4.6.2023 0:10
To je možné, že konkrétní odrůda k jiné konkrétní odrůdě nepasuje. Fakt taky je, že třešně opylují převážně včely a ty lítají na mnoho třešní v okolí různých odrůd. Jedině že by bylo celé kvetení hnusné počasí a neměl by kdo opylovat, nebo je to někde na samotě bez sousedů a v okolí nikde ani ptáčnice jako zdroj pylu... to je spíš otázka na tazatele.
Mám podobný problém s višní, málo opylená, 90% plůdku podobně opadne. Je to odrůda která 60 let plně plodila, nyní je přeroubovaná i na novém stromě, poslední roky se projevuje čím dál víc že je cizosprašná nebo jen málo samosprašná - typ sladší višeň. Lidi v zahradách višně asi už vyrubali, jednak nemají v dnešní době využití a moniliový úžeh, který v minulosti neexistoval asi taky rozhodl o pěstování višní.
Kyselky pravé višně se uvádí že jsou samosprašné, ale u těch sladších višní budu třeba opylovač přiroubovat. Další věc u višní oproti třešním, že jsou málo atraktivní pro včely, v třešních byly dny kdy to jen hučelo, na višních ticho. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 4.6.2023 5:28
Višně mohou být opyleny třešněmi. Pokud nepočítám souseda, který už má včely co jsem viděl jen v jednom úle, tak do 1 km vzdušnou čarou od sadu je umístěno určitě 30 včelstev ze západního a východního směru. U třešní vidím problém určitě i s chorobama v poslední době.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|