Vrúbľovanie a teplota
|
|
|
|
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář (489) - 84.120 (?) 22.3.2013 20:55
Ja som dnes bol u manžekinho kolegu si zobrať vrúble z hrušky..neviem, aká odrod, zelené, tvrdé, dlho vydržia... len ja mám sad trocha vyššie položený, takže ich šupnem ešte na 2 týždne do chladničky a potom ich dám... aby neboli vrúble popredu vo vývoji oproti podnoži... a ako tak strihám... pozerám...akási čerešňa, pýtam sa čoto je... a vraj to voľakedy jeho otec odkiaľsi zo zahraničia doniesol španielsku čiernu višňu... no neviem, čo to môže byť zač, ale vrúble mám, alepupene sú už dosť veľké, síce tiež pôjdu na 2-3 týždne do chladničky... aleneviem, či sa chytia, keď ich dám do 20ročnej čerešne... ak nie, navštívim ho na Slivestra
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.133 (?), 22.3.2013 10:06, zobrazeno: 9964x
Na víkend hlásia denné teploty +1 až +5, nočné -1 až -4. Chcem vrúbľovať čerešňu a višňu, marhule. Všade sa uvádza, že slabý mrazík neuškodí, ale nerozumiem tomu, veď tie obnažené pletivá namrznú. V každom prípade chcem vrúble chrániť mikroténovým vrecúškom, aj ked sa uvádza, že to chráni viac pred vysychaním než pred nízkymi teplotami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář (489) - 84.120 (?), 22.3.2013 20:55
Ja som dnes bol u manžekinho kolegu si zobrať vrúble z hrušky..neviem, aká odrod, zelené, tvrdé, dlho vydržia... len ja mám sad trocha vyššie položený, takže ich šupnem ešte na 2 týždne do chladničky a potom ich dám... aby neboli vrúble popredu vo vývoji oproti podnoži... a ako tak strihám... pozerám...akási čerešňa, pýtam sa čoto je... a vraj to voľakedy jeho otec odkiaľsi zo zahraničia doniesol španielsku čiernu višňu... no neviem, čo to môže byť zač, ale vrúble mám, alepupene sú už dosť veľké, síce tiež pôjdu na 2-3 týždne do chladničky... aleneviem, či sa chytia, keď ich dám do 20ročnej čerešne... ak nie, navštívim ho na Slivestra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 27.8.2013 22:27
vykopat, roubovat v ruce, zasadit a zalévat... nic jednoduššího
|
|
|
|
|
|
|
Marijka.O - Bronzový Zahrádkář (52) - 54.70 (?), 29.1.2014 1:48
Mám prosbu - dnes jsem zjistila, že si hryzec vzal "do parády" cca 5 let zasazenou višeň Morelu pozdní, stromek drží na posledních pár kořínkách (před 2 dny byl ještě pevně v zemi držící, teď se silně kývá). Je konec ledna - je pravděpodobnost, že dožije jara, abych mohla zkusit přeroubovat na semenáč ptačky napučené větve ze stromu na strom? Nebo raději zkusit už nyní, na konci ledna, hned jak přijde bezmrazý den? Téměř metrové plané semenáče - špičáky tu mám 4, z toho 2 přesazované na podzim k plotu, s minimálně poškozenými kořeny.
Předpokládám, že větší mrazy ještě přijdou.
Nechat na jaro / zkusit kopulaci už teď? Morela je u nás neskutečně chutná, neradi bychom o ni přišli. Poškozený stromek budu zkoušet, jestli ho hryzci nedohryžou (na přesazení do drátěného koše je zmrzlá půda), aby nevyschly alespoň rouby na jaro, ale trochu se bojím uchování roubů, peckoviny jinak než ze stromu na strom jsem ještě nezkoušela.
Děkuji za radu, M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|