Višeň Favorit
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 15.6.2018 18:07
Excelentní chuť višně-amarelky s názvem Favorit jsem bohužel nepoznal, takže mně nezbývá než ochutnat u Miloše von Mährisch Schönberg und Mährisch Trübau, popřípadě PP von Pilgrams. První stromek jsem po dvou úrodách zlikvidoval, jelikož to nebyla ta pravá sladce-nakysle višňová chuť kterou jsem znal odjinud. Minulý rok jsem si koupil pěkného kontejnerovaného pořízka, na kterém jsem letos nechal pár višní. Nejsou špatné i slušně velké, ale na sladkovišeňvišeň-skleňovku, kterou ve Francii vypěstoval zahradník Girault snad už někdy v 18. století a byla u nás zapsána původně pod názvem Monstreuse de Bavais, český název K R Á L O V N A H O R T E N Z i E, prozatím rozhodně nemá. V letošním roce by mohly být slušné i ty "betermáci". Pro jistotu jsem si koupil ještě jednu pro kontrolu pravosti. Ale nemyslím si, že by musely být chutné pouze sladkovišně. Jen trochu toho cukru, aby kyselky či amarelky nekroutily hubu, toť vše.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.6.2018 18:07
Excelentní chuť višně-amarelky s názvem Favorit jsem bohužel nepoznal, takže mně nezbývá než ochutnat u Miloše von Mährisch Schönberg und Mährisch Trübau, popřípadě PP von Pilgrams. První stromek jsem po dvou úrodách zlikvidoval, jelikož to nebyla ta pravá sladce-nakysle višňová chuť kterou jsem znal odjinud. Minulý rok jsem si koupil pěkného kontejnerovaného pořízka, na kterém jsem letos nechal pár višní. Nejsou špatné i slušně velké, ale na sladkovišeňvišeň-skleňovku, kterou ve Francii vypěstoval zahradník Girault snad už někdy v 18. století a byla u nás zapsána původně pod názvem Monstreuse de Bavais, český název K R Á L O V N A H O R T E N Z i E, prozatím rozhodně nemá. V letošním roce by mohly být slušné i ty "betermáci". Pro jistotu jsem si koupil ještě jednu pro kontrolu pravosti. Ale nemyslím si, že by musely být chutné pouze sladkovišně. Jen trochu toho cukru, aby kyselky či amarelky nekroutily hubu, toť vše.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 15.6.2018 19:29
Skleňovka Královna Hortenzie je chuťově opravdu pohlazení. Sladká, ale ne příliš, nakyslá málo, aromatická, ovšem slabě, načervenalá, ale jen světle. Takže stáhnout plod z pecky, slupnout a pochutnat si - paráda, ale na nic víc tyhle sladkovišně nejsou. Jistě, dá se z nich vytlačit šťáva, vyrobit víno, zavařit kompot, naložit griotka, uvařit džem. Ale výsledek pokaždé pokulhává za surovinou co křiví hubu a láme vaz. Dobrý kompromis mezi skvělou chutí a zpracovatelskými vlastnostmi představují právě ty maďarské odrůdy - Erdi B., Ujherty F. nebo kdysi nedostižná Köröšská.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.190 (?), 15.6.2018 22:10
neznalá věci jsem před 4 lety zasadila Favorit, protože jsem si v nějaké pomologii přečetla že je chuťově výborná a myslela jsem si bláhově, že to je ta aromatická višňová chuť, dokonalá v marmeládě.Letos višeň krásně zaplodila... a přesně, jít kolem stromu a zobnout si... paráda.Ale z čeho mám vařit tu marmeládu?Opravdu voňavé jsou jen ty maďarské?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|