Višeň Favorit



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
15.6.2018 18:07

Excelentní chuť višně-amarelky s názvem Favorit jsem bohužel nepoznal, takže mně nezbývá než ochutnat u Miloše von Mährisch Schönberg und Mährisch Trübau, popřípadě PP von Pilgrams. smiley První stromek jsem po dvou úrodách zlikvidoval, jelikož to nebyla ta pravá sladce-nakysle višňová chuť kterou jsem znal odjinud. Minulý rok jsem si koupil pěkného kontejnerovaného pořízka, na kterém jsem letos nechal pár višní. Nejsou špatné i slušně velké, ale na sladkovišeňvišeň-skleňovku, kterou ve Francii vypěstoval zahradník Girault snad už někdy v 18. století a byla u nás zapsána původně pod názvem Monstreuse de Bavais, český název K R Á L O V N A   H O R T E N Z i E, prozatím rozhodně nemá. V letošním roce by mohly být slušné i ty "betermáci". Pro jistotu jsem si koupil ještě jednu pro kontrolu pravosti. Ale nemyslím si, že by musely být chutné pouze sladkovišně. Jen trochu toho cukru, aby kyselky či amarelky nekroutily hubu, toť vše. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 9.6.2018 17:20, zobrazeno: 5407x

Vždycky jsem tvrdil, že (sladko)višeň má sice lahodné plody, ale její plodnost je vysloveně nízká. Letos se rozhodla ukázat, co umí. Jako většina červených peckovin dozrála o 2 - 3 týdny dřív než obvykle.

Favorit
Favorit
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 15.6.2018 15:20

Chuť Favorita byly vždy excelentní. Při letošní enormní úrodě to ale tvrdit nemůžu. Klasika Erdi Bötermö (možná je to trochu jinak) ji při skromnější úrodě chuťově naprosto válcuje.

Favorit
Favorit
Erdi B.
Erdi B.
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.244 (?), 15.6.2018 17:57
Miloš: "...možná je to trochu jinak...". Je to (takmer) tak. Úplne správne maďarsky je to "Érdi Bőtermő". V preklade "Érdska bohato rodiaca", alebo "Bohato plodiaca z Érdu". Érd je mesto v Maďarsku. IH
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.6.2018 18:07

Excelentní chuť višně-amarelky s názvem Favorit jsem bohužel nepoznal, takže mně nezbývá než ochutnat u Miloše von Mährisch Schönberg und Mährisch Trübau, popřípadě PP von Pilgrams. smiley První stromek jsem po dvou úrodách zlikvidoval, jelikož to nebyla ta pravá sladce-nakysle višňová chuť kterou jsem znal odjinud. Minulý rok jsem si koupil pěkného kontejnerovaného pořízka, na kterém jsem letos nechal pár višní. Nejsou špatné i slušně velké, ale na sladkovišeňvišeň-skleňovku, kterou ve Francii vypěstoval zahradník Girault snad už někdy v 18. století a byla u nás zapsána původně pod názvem Monstreuse de Bavais, český název K R Á L O V N A   H O R T E N Z i E, prozatím rozhodně nemá. V letošním roce by mohly být slušné i ty "betermáci". Pro jistotu jsem si koupil ještě jednu pro kontrolu pravosti. Ale nemyslím si, že by musely být chutné pouze sladkovišně. Jen trochu toho cukru, aby kyselky či amarelky nekroutily hubu, toť vše. 

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 15.6.2018 19:29

Skleňovka Královna Hortenzie je chuťově opravdu pohlazení. Sladká, ale ne příliš, nakyslá málo, aromatická, ovšem slabě, načervenalá, ale jen světle. Takže stáhnout plod z pecky, slupnout a pochutnat si - paráda, ale na nic víc tyhle sladkovišně nejsou. Jistě, dá se z nich vytlačit šťáva, vyrobit víno, zavařit kompot, naložit griotka, uvařit džem. Ale výsledek pokaždé pokulhává za surovinou co křiví hubu a láme vaz. Dobrý kompromis mezi skvělou chutí a zpracovatelskými vlastnostmi představují právě ty maďarské odrůdy - Erdi B., Ujherty F. nebo kdysi nedostižná Köröšská. 

            
host - 248.190 (?), 15.6.2018 22:10

neznalá věci jsem před 4 lety zasadila Favorit, protože jsem si v nějaké pomologii přečetla že je chuťově výborná a myslela jsem si bláhově, že to je ta aromatická višňová chuť, dokonalá v marmeládě.Letos višeň krásně zaplodila... a přesně, jít kolem stromu a zobnout si... paráda.Ale z čeho mám vařit tu marmeládu?Opravdu voňavé jsou jen ty maďarské?

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 15.6.2018 22:50

To asi ne, odrůd višní je spousta, v těch novějších se moc nevyznám. Ale obecně platí, že nejlepší marmeláda, šťáva i griotka je z kyselek, jako je Morella, Fanal, Morelenfeuer, Gerema. A ty jsou na přímý konzum i v plné zralosti přeci jen trochu víc kyselé.

               
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (294) - 5.128 (?), 16.6.2018 8:12

Favorit kyselinku má ale ne tak výraznou, chce to do marmelády dát méně cukru, je pak velmi dobrá. Ještě méně kyselinky má Vackova, ale na konzum je skvělá.

                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.157 (?), 16.6.2018 9:06
A už sú tam! (foto). Univerzálna dánska odroda Morellenfeuer. IH



zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika