Třešeň Burlat podnož Colt
|
|
|
|
|
|
|
|
Brehulka - (14) - 8.34 (?), 20.10.2012 23:05, zobrazeno: 32201x
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda někdo z vás nemá tuto třešeň na této podnoži a jak velkých rozměrů doroste.Chtěli bychom na zahradu velký strom, tak jsme si vybrali třešeň na ptáčnici (Burlat aby nebyly třešně červivé, případně Kaštánku), jenže problém je ji sehnat, všude mají třešně na Coltu. Je možné, aby i na této podnoži vyrostla jako pořádný strom? Díky za odpověď. Petra PS: ještě dodám, že půda je tu špatná, navážka, hodně sucho, nadm.výška 250, pod horama, blízko vodní plochy, letos na Velikonoce bylo u nás -7 stupňů.P Hezký večer
|
|
|
|
|
|
|
host - 23.184 (?), 22.10.2012 7:17
Asi i na podnozi Colt vyroste poradny strom, ale nebude to trvat 10-15 let, jako na ptacnici, ale hrubym odhadem minimalne dvojnasobnou dobu. Jinak uvedene odrudy jsou cizosprasne, pokud nemaji sousedi vhodnou odrudu tresne k opyleni, musite koupit jeste jednu tresen, ktera s danymi odrudami opyluje. Takze je asi lepsi dat 2 mensi, nez 1 velkou. Kvety byvaji poskozovany jarnimy mrazy, zalezi kdy u Vas vykvetou. Nejlepe zjistit, zda nekdo v okoli ma (pekne) tresene a jake.
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 22.10.2012 9:42
Jestli vám jde i o plody, tak bych si jako jedinou třešeň (je-li tomu tak) na zahradu nevybral ani jednu z nich. U těchto vámi vybraných skorých třešní budete závodit se špačkama, kdo z vás si třešeň utrhne či uzobne dřív, jestli se vám tam toho na velkém stromě, teda až naroste, urodí dost, tak přiletí ptáci a během pár dní to ozobou, takže když se zadaří tak bude co se stromu sklízet maximálně týden, kdežto o těch pozdějších či tak středně zrajících můžete v klidu plody se stromu průběžně sklízet tři, když se zadaří i čtyři týdny.
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 22.10.2012 22:27
Na podnoži Colt mít korunu velikou jako na ptáčnici nebudete. Navíc Colt nesnáší suché a chudé půdy.
Ve vlákně: Skvrny na listech třešní, jsem přidal obrázky devítiletého vřetene Těchlovanu na Coltu. V pravo je na obrázku sedmileté vřeteno Kordia na ptáčnici+mezikmen P-HL-A.
|
|
|
|
|
|
|
Břehule - (8) - 8.34 (?), 23.10.2012 12:24
Všem děkuji za názory. Třešní kolem roste dost, jedna obecní hned za plotem:-), další u sousedů, spousta višní, takže s opylením nebude problém. Špačci na ni také lítají, ale vždycky zbylo i pro nás a sousedy. Teď se jen rozhodnout jestli shánět dál třešen na ptačce nebo koupit dvě různé odrůdy na slabé podnoži. Ale chtěla jsem na zahradě alespon jeden pořádnej strom. Tak to ještě uvážím. Díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.7 (?), 23.3.2013 10:25
Pozor na podnož Colt, málokde se uvádí, že je citlivá k mrazům a pod -20 dochází k poškození. Na Ostravsku v r. 2007 bylo v lednu-27 a stromy na podnožích Colt uhynuly. Colt z těchto důvodů doporučuji vůbec nepoužívat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 23.3.2013 15:19
Po roku, kdy v zimě byly velmi silné mrazy a byly poškozené stromy se vždycky najdou názory, že některé odrůdy atd se nemají vůbec pěstovat.Vůbec tím nechci říct, že by se mělo pěstovat kdeco.Ono -27 je až dost a s touto teplotou mají problémy i jiné stromy, nejenom třešně a to nemluvím o odrůdách třešní třeba z Itálie, kde není mrazuvzdornost u nás ověřena vůbec.Naštěstí tak silné mrazy se vyskytují jen na málo místech státu a ještě k tomu jen jednou za mnoho let.Navíc sněhová pokrývka je dokonalý izolant.Takže vždy je nutné zvážit míru rizika.U podnože Colt bych bral míru rizika pro většinu území velmi nízkou.Je to dobrá podnož pro většinu lidí, kteří chtějí menší třešeň,než klasický, mohutný strom.P
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.211 (?), 24.3.2013 20:26
ahoj, jak je zhruba vysoký kmen u těchto podnoží? byl jsem v místní školce právě proto, by mi tam poradili, chtěl jsem do prudšího svahu nějakej mohutnější strom, protože je tam dost místa a chtěl jsem, by se pod tím dalo sekat, takže vyšší kmen - zkrátka pěkný solitérový strom, žádný zakrslík.
no a chtěl jsem to na ptáčnici, ale už měli jen poslední chrupku a podnož colt - vzhledem k tomu, že prý jim stromky tuším loni předloni pomrzly, to prý nebude lepší s výběrem ani na podzim, ani příští rok. tak nevím, když si tak dohledávám o coltu, jestli tuhle na coltu nedat někam bokem a radši si nepočkat na něco, co ten prostor zaplní líp.
doufám, že se ještě dají sehnat stromky s výhledem být pořádným stromem, ne jen zakrslíci do malých zahrádek.
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.119 (?), 24.3.2013 21:34
Pokud je stromek roubovaný, výška kmene je již dána a nelze snížit.
Když je to očkovanec, (podnož je jen kořen) může si každý zvolit výšku sám střihem, nebo ještě vytáhnout terminál a kounku zapěstovat třeba na 180cm. Kmen pak netvoří podnož ale odrůda.
Podnož Colt není žádný zakrslík a v dobrých půdních podmínkách má vzrůst téměř stejný jak Ptačka.
Jarin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|