Seříznutý špičák
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Michal. - Zlatý Zahrádkář (711) - 8.42 (?), 6.12.2011 10:30, zobrazeno: 19087x
Dobrý den,
přivezl jsem si třešeň ve formě špičáku. Chtěl jsem zapěstovat vyšší kmen, ale jeden samozvaný zahradník mi po výsadbě seřízl špičku. Má smysl pokoušet se vypěstovat kmínek z postranního pupenu nebo mám raději koupit nový stromek?
Děkuji Michal
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.54 (?), 6.12.2011 12:22
Udělejte to, jak radí Wimpi - něco podobného jsem měla u James Grieve a dnes už se to ani nepozná... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.119 (?), 6.12.2011 12:41
Zmysel to ma, ale musite pocitat s tym ze do zapestovania korunky stratite jeden rok. P.Z.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 7.12.2011 0:08
Myslím, že je rozdíl, jestli zapěstováváme korunku (kdy zas tak na úplně dokonalém směru růstu jednotlivých výhonů nezáleží) a nebo když se snažíme prodloužit kmínek (který chceme mít zcela rovný). Pokud mám potřebu vyvázat některý výhon do svislého směru, rovnoběžného s kmínkem, či terminálem, kdy chybí vhodná opora, řeším to tak, že ke kmínku, resp. terminálu pevně uvážu jako pomocnou a dočasnou oporu bambusovou tyčku, přičemž její horní část vysunu nahoru nad stromek. K této opoře pak mohu pohodlně a relativně precizně vyvazovat potřebný letorost. Tato jednoduchá pomůcka se dá samozřejmě použít i při usměrňování růstu libovolných větví.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 7.12.2011 6:41
Třešně roubuji zásadně vrcholovým roubem, který dávám "ze stromu na strom".Což tak obdobným způsobem napravit hřích málo zkušeného?Kdysi jsem ale takto také "poškodil" ořešák a dnes je mu přes čtyřicet let bez známky dřívějšího zásahu. V přírodě se dějí věci... AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |