Roubování třešně
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.155 (?), 24.2.2008 9:30
Miloš: Asi fakt jo, díval jsem se na ně znovu, a opravdu jsou všechny dost silné, naopak ostatní kusy jsou slabší, nebo byly slabší)...díky.
Zajímalo by mě, jak je to s višněmi ve vyšších polohách. Domnívám se, že by neměly být ve vyšších polohách problematické ne? Alespoň literatura to myslim uvádí. Tady v okolí mého bydliště však ani neznám pěknou višeň(550m.n.m. Vsetínsko), většinou vyholují, odumírají velké části koruny, stromky nikdy dlouho nevydrží.
Naopak v Praze vídám nádherné kompaktní, rudé stromy, obsypané a obtěžkané plody. Je to jen Oblastí a teplotou, nebo to může být i půdoua podnoží? Co višeň na klasické ptačce? Ta by měla jet ne?
Zdraví Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 2.3.2008 10:24
Na začátku této diskuse byl můj dotaz.Děkuji Vám za odpovědi.Po 20.lednu, po přejití mrazů jsem odřízl rouby na dvou chrupkách v okolí,odrůdy neznám.Rouby jsem da do ledničky.Při hezkém počasí jsem 24.února zkusil roubovat.Nakonec jsem zvolil roubování do rozštěpu, dle p.Zavřela.Odřízl jsem výhon který pokračuje v ose kmenu, nechal asi 15cm špalek nad rozvětvením.Někde jsem četl,že roub by měla přerůstat větev z podnože kvůli tažení mízy.Pahýl který jsem štípal jsem pro jistotu omotal asi 10 cm pod řezem hadrem a zatáhl drátem, abych rozštípnutí nepřehnal.Za pomoci dláta se mi do rozštěpu podařilo nacpat dva rouby.Dám vědět jak se bude vyvíjet situace.Třeba to někomu pomůže.Zdraví Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.133 (?), 2.3.2008 12:13
Jen pozor, aby kambia obou komponentů lícovala. Podnož bude mít nejspíš trochu silnější kůru. Některé nezkušené to láká k tomu, aby lícovala kůra. O tom to ale není. Také to chce pečlivě zamáznout a nezapomenout zamáznout i řezné plochy na vrcholu roubů.
Dále je otázka jestli při takovémto řezu je třeba ctít Zahnovi principy. Asi tyto pravidla u tak mladého stromku není nutné brát doslovně, ale je dobré o tom tušit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.16 (?), 3.3.2008 11:24
Jméno Zahn jsem někde četl, toť vše. Můžete něco prozradit? Bez mučení se přiznám, že o problémech se stromy vím pouze to, že se mají sázet kořenem dolů. Pepík
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.133 (?), 4.3.2008 20:31
Pravidlo Zahnova řezu tkví v tom, že pokud se odřízne větev na rozvětvení, Přebytečná míza se nasměřuje do ponechané větve. Pokud jí je moc, potrhá pletiva, způsobí klejotok ap. Proto by se měly v rozvětvení odřezávat jen slabší větve. Pokud potřebuju odříznout tu silnější, ponechává se aktivní čípek, který se vyřízne až když slabší zesílí a je silnější než ponechaná větev.
Já bych z toho vyvodil, že není vhodné přeroubovávat silné větve slabými rouby. Spíš bych upřednostnil kopulaci.
To je ale jen teorie, nemám s tím žádné osobní zkušenosti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|