Řez višně

host - 141.50 (?)
25.1.2013 17:32

zrovna jsem se vrátila z čech a nyní vydím Váš obrázek, velmi děkuji za názorný příklad pane Josefe, to mi určitě moc pomůže, díky...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 141.50 (?), 24.1.2013 10:41

může mi ještě někdo přímo na fotce označit, přibližně které větve zkrátit?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.143 (?), 24.1.2013 22:49

Moje doporučení jsem zkusil naznačit na přiložené fotce:

1. Výhony, které jdou moc vzpřímeně nahoru zastřihnout nad rozvětvením v místech, kde jsou boční větvičky už více skloněny k zemi.
  2. Vrch koruny je tak mírně zploštělý, ne tedy do roviny, ale do lehce kupolovitého tvaru.
  3. Větvičky, které jdou hodně do stran navrhuji nezakracovat.
  4. Drobný obrost na kmíncích a větvičky, které vadí při procházení okolo stromku navrhuji odstranit úplně.

Josef.

pokus o virtuální zastřižení višně
pokus o virtuální zastřižení višně

host - 141.50 (?), 25.1.2013 17:32

zrovna jsem se vrátila z čech a nyní vydím Váš obrázek, velmi děkuji za názorný příklad pane Josefe, to mi určitě moc pomůže, díky...

host - 140.76 (?), 3.2.2014 12:52

Dobrý den,

mám stejný dotaz, mám asi 5-6 letou višeň, která nebyl nikdy stříhaná., Podnož ani odrůdu neznám. Všechny hlavní větve rostou nahoru a koruna mi přijde hodně úzká. Je na místě vyřezat některou ze středových větví a zkusit udělat tzv. dutou korunu?

Pokud ano, jak na to, najednou, během několika let? Děkuji moc předem za příspěvky.

zanedbaná višeň potřebující řez...
zanedbaná višeň potřebující řez...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.2.2014 15:34

Podle obrázku bych hádal asi toto:
1. Stromek roste buď vodorovně, což je málo obvyklé nebo si čtenářů příliš nevážíte
2. Tipoval bych, že se jedná spíš o třešeň než višeň (ale mohu se mýlit)
3. Uprostřed stromku zřejmě prorůstá planý výhon z podnože
4. Dutou korunu nepovažuji za ideální tvar. Je možné kolmo rostoucí větve odstranit a ponechat ty víc šikmé, ale jeden středový terminál bych zachoval. Jinak stromek příliš přehoustlý není. Ideální termín řezu je v květu, jste-li alergický na včely, pak krátce po něm.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 3.2.2014 18:21

Odstranil bych ty tři patky řezem na větevní kroužek a tři větve co jdou křížem do středu a jeden přebytečný terminál. Vše až v době květu nebo při opadu okvětních plátků. Taky je možné nedělat nic a v pozdější době jen odstraňovat vyholené suché větve.

Po vyříznutí přebytečného terminálu hlídejte, jestli není z pod místa roubování a v tom případě pak důsledně odstraňujte vlky (ihned za zelena) jakmile se objeví.

host - 140.76 (?), 4.2.2014 19:08

Díky moc za užitečné rady. Ještě bych se chtěla zeptat, proč se stříhá až v době květu, neboť jsem měla za to, že když vyřežu nepotřebné větve už v předjaří strom je už nemusí zbytečně vyživovat atd. Díky.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 4.2.2014 19:50

Protože v době největšího růstu, který následuje po odkvětu roste nejrychleji i kalus na okraji řezných ran. Navíc je po hlavním tlaku mízy (té řídké), takže rány neslzí a nemohou se tak nakazit klejotokem či jinými houbovými chorobami libujícími si v mokré ráně. Samozřejmě, je možné řezat i před květem, ale ránu pak musíte pečlivěji začistit a hlavně ošetřit voskem nebo balzámem. Časný řez se také chová jako zmlazovací a probudí se spící očka, což následně vyžaduje další práci s korekcí tohoto (zde nežádoucího) zmlazení. K Vašemu cíli nejlépe vede (při minimu práce a znalostí) řez korekční, prováděný právě v době květu a po odkvětu.

zahradník je vrah - (6) - 152.140 (?), 9.4.2014 2:00

mám také višeň,,roste ve stínu-pouze východní a jihozápadní slunce... jednou za rok ji ojedu a mám vždy hodně višní,,hnojím slepičákama..do vrchu nejde, protože než se rozmyslí natahovat se ráno na východ, tak zaleze slunce za stěnu na jižní stranu a odpoledne se táhne k jihozápadu... v noci spinká,,,  možná je to zastínění blbost, ale funguje to,,,jinak s vámi souhlasím..

zahradník je vrah - (6) - 152.140 (?), 9.4.2014 2:02

opyluje poctivě..

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty