Řez mladé třešně
|
|
|
|
 |
 |
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 132.51 (?) 14.1.2016 14:26, zobrazeno: 29521x
Loni jsem maličko zakrátil špičák, jak se to má dle doporučeného postupu u třešně udělat, a vyrostly větve, viz. obrázek. Vlastně nezůstal žádný terminál, a větve jakoby ve 2 patrech, s tím, že v tom horním všechny na jednu stranu. Proto jsem se pokusil 2 z nich tvarovat na druhou stranu, aby byla koruna rovnoměrná. Je to tak ok a bude to fungovat? A druhá otázka - jak mám letos provést řez - mám odstranit celé spodní patro a nechat jen horních 6 větví a ty zkrátit?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 132.51 (?), 14.1.2016 15:05
Díky za radu, ale příliš nevidím rozdíl oproti stávajícímu stavu, tj. spodní patro je nyní v 1 m, to další o 50 cm výš. Takže by stačilo jen pomocí nějaké tyče tvarovat nejhornější ohnutou větev přímo nahoru (ona už teď nahoru směřuje a pak se ohýbá). Nebo je těch 50 cm mezi patry příliš blízko? Vaším postupem totiž ztratím 1 rok na to, abych horní patro zrušil a vytvořil nové o 20 cm výš. Co myslíte?
Když pak budu mít nový terminál, tak ho opět další rok zkrátit, nebo ho už nechat růst stále nahoru?
Ještě dotaz - řez je nutné provádět až v dubnu, nebo ho můžu provést v zimě?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 14.1.2016 15:36
Neztratíte rok, potřebujete aby spodní patro zesílilo a horní nepřevzalo dominanci. Ono vzdálenost mezi patry může být i více než těch 80cm, ale ne méně než 70 cm. Těch 70 cm je nejlepší pro děti, pokud jim dovolíte po stromě lézt bez žebříku a těch cca 120 cm je pak dobré, pokud máte štafličky/žebřík, že koruna je řidší a plody lépe vyzrávají. Pokud nechcete čípek stříhat "napozději", můžete užít dlahu. Jestliže se Vám bude líbit jiný z výhonů, můžete náhradní terminál založit z alternativního. Nejnižší má tu výhodu, že v srpnu bude vyzrávat jen jeden kalus na místě odstříhnutého čípku.
No, ale je to Váš stromek, stříhněte jej jak myslíte nebo co se Vám bude líbit z odpovědí ostatních.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (659) - 146.186 (?), 24.6.2016 22:21
Když jsem zkrátil nové dlouhé výhony u naroubované hrušně a ptal se tu na radu co dál, byl jsem označen za diletanta (po právu). Jsem zvědav, co kdo poradí vám:)
Když shrnu rady co jsem dostal - nechat tak nebo vyvázat/zatížit nebo dvoustupňový sektorový řez...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|