Razantní sestřih neudržované třešně

host - 231.226 (?)
28.10.2010 7:15

keď sú dozreté plody... z kvetu nemáte nič... počkať až dozrejú... Juraj

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
klaver - (6) - 76.158 (?), 26.10.2010 21:47, zobrazeno: 13284x

Potrebuji razantne sestrihat tresni, nekolik let asi tak 5 min ji nikdo neudrzoval. Nektere vetve jsou suche a mnoho polamanych. Urodu mela nevalnou a strom je podle pohledu zdrav. Nikdy jsem se o zahradu nestaral takze se vse musim ucit. Žiji v Bulharsku.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 27.10.2010 8:35

Zdravé stromy třešní podle mě, krom prvních roků, žádnou údržbu nepotřebují. Mají-li suché, či polámané větve, odřežte je za vegetace.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 7.142 (?), 27.10.2010 12:03

V zásadě souhlasím. Pokud se však jedná o velké, rozložité a vznosné koruny dospělých stromů, pak česání šikmo vzhůru rostoucích větví je skoro nemožné a samozřejmě i nebezpečné. Poněkud barbarské, ale velmi účinné je sklízet tyto větve na zemi tak, že se napřed zajistí lanem, odřízne ("sesadí") nad vhodnou odbočující větví a opatrně spustí dolu. Obdobně lze řešit i příliš velké zahuštění koruny. Pokud se tento zásah provádí postupně v několika létech a ne příliš drasticky, dochází ke zmlazování stromu a tím i ke zlepšení kvality plodů. R.

klaver - (6) - 76.158 (?), 27.10.2010 20:42

Diky za rady. Odrezat za vegetace znaci kdyz kvete?

host - 231.226 (?), 28.10.2010 7:15

keď sú dozreté plody... z kvetu nemáte nič... počkať až dozrejú... Juraj

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 28.10.2010 8:57

"Potrebuji razantne sestrihat tresni, nekolik let asi tak 5 min ji nikdo neudrzoval. Nektere vetve jsou suche a mnoho polamanych. Urodu mela nevalnou a strom je podle pohledu zdrav."

To jsou ale dosti podivné kombinace událostí, které se vaší třešni přihodily. Přestože dlouhou dobu tuto třešeň nikdo neudržoval, má suché a polámané větve, ale netrpí projevem žádných chorob...? A pročpak tedy uschly ty větve? A proč jsou polámené? Že by tíhou ovoce? Vždyť ale zároveň píšete, že plodnost má nízkou... V našich podmínkách (ČR) za normálních okolností u zdravých stromů větve neusychají. Pokud u peckovin uschnou části větví a nebo větve celé, bývá to důsledkem napadení houbových chorob (např. monilová spála). Mohou za tím vším být i odlišné vegetační podmínky ve vaší zemi, na které my tady ve střední Evropě nejsme zvyklí. Proto by bylo vhodné zabývat se kromě řezu také i příčinami poškození vašeho třešňového stromu.

Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 39.72 (?), 29.10.2010 8:36

Minulý rok jsem provedl razantní omlazovací řez na staré třešeni a letos v létě jsem v tom chtěl pokračovat, ale bohužel mi to prostě nevyšlo časově. Jaké přesně hrozí stromu riziko, když bych to udělal hned?  Jedna půlka stromu je prořezaná a druhá se na mě vyčítavě dívá...

host - 59.237 (?), 29.10.2010 9:09

Jaké hrozí riziko nevím, ale traduje se, že peckoviny a tedy i třešně je nejlepší řezat v období růstu a nebo po sklizni. Tak s tím raději počkejte až na jaro. U nás před domem stojí velká náletová ptáčnice a roste přímo pod drátz elektrického vedení. Obrok v zimě přijedou zaměstnanci rozvodných závodů a bez milosti ořežou všechny větve mířící vzhůru směrem k drátům. Předloni odřezali skoro půlku koruny a strom bez ošetření roste dál. Ale vždy po tomto drsném zásahu má jenom malou úrodu třešinek. Tak asi proto.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 29.10.2010 10:20

Počkejte s řezem do května.

host - 152.34 (?), 29.10.2010 14:13

Kromě vyčítavého pohledu se ničeho víc nebojte. Vzrostlé stromy třešní se běžně zmlazují na etapy, je to pro strom dokonce šetrnější. A počkala bych rozhodně do května, a klidně i měsíc nebo dva déle. Vždy je lepší řezat, je-li v předpovědi spíše suché počasí, a i tak velké řezné rány ošetřit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz