Identifikace choroby

host - 83.5 (?)
29.5.2009 22:59

Jednoznačně jsou tam nejméně mšice! Postříkat! (někdy bohužel i opakovaně.) Holfi

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
nemeso - (1) - 2.220 (?), 5.5.2009 9:08, zobrazeno: 7503x

Dobrý den

Prosím o radu. Šestiletá třešeň pravděpodobně Kaštanka. Pěkně kvete, ale plodů bývá asi pět. Na listech jsou tmavě hnědé až černé skvrny, které vypadnou. List se kroutí a jsou v něm díry. Na konci některých větviček některé velké listy zčervenaly a jakoby slepily. Okolo je hodně malých světle hnědých až červených zakrnělých listků. Květy jsou v těchto místech seschlé. Podobně to vypadalo i vloni, ale ve větší míře. Možná jde o dvě choroby. Pokud poznáte o co jde, poraďte prosím i postřik. Připojuji obrázky. Děkuji

tr1
tr1
tr2
tr2
tr3
tr3

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 5.5.2009 21:40

Asi Vám mnoho neporadím. Podle toho, že píšete o seschlých květech a hnědnutích lístků na konci větviček, by se mohlo jednat o moniliový úžeh peckovin. Ochrana byla opakovaně v několika příspěvcích popsana v části meruňky, příp. broskve. Ale, jak píšete o těch hnědých a černých skvrnách na listech, které vypadnou- tak příčinu toho asi neznám. Snad Vám poradí někdo další.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 6.5.2009 7:25

Ať tak nebo tak, rozhodně tam máte mšice. Svědčí o tom kromě vzhledu listů mravenec na prvním obrázku. Bude tam i něco žravého hmyzu. Nejprve bych stříkala proti "breberkám" a posléze, pokud se stav nezlepší, hledala další příčinu. Vycházím z Vašich foto a svých zkušeností. M.R.

host - 83.5 (?), 29.5.2009 22:59

Jednoznačně jsou tam nejméně mšice! Postříkat! (někdy bohužel i opakovaně.) Holfi

host - 2.220 (?), 2.6.2009 8:37

Děkuji za odpovědi. Mšice tam sice byly, ale stříkal jsem před pořízením fotek. Pak jsem tam už žádné neviděl, ale postříkal jsem strom znovu. Mravenců tam běhá stále spousta. Listy děravějí dál a dost jiných seschlo. Plody zůstaly dva. Jeden byl napůl schnilý, druhý je ještě zalený, ale jsou na něm malé hnědé fleky.

Jedna zvláštní věc je na stonkách listů: Těstně pod listem jsou na stonku dva červené podlouhlé výrustky délka asi 2mm, šířka asi 1mm. Každý mravenec se u nich zastaví a chvíli je okusuje. Díval jsem se na třešně v okolí. Některé je mají také, některé ne. Není to znak nějaké choroby?

Děkuji

Petr Němeček

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?), 23.6.2009 14:03

,,Červené výrůstky´´ jsou žlázky, které se vyskytují běžně, tvar,počet a velikost, jsou odrůdovým znakem, na který se přihlíží při identifikaci odrůdy.Odpozoroval jsem, že třešně a broskvoně jimi vylučují látky, které mravence lákají, takže jsou na stromcích i když se mšice nevyskytují, to platí, zejména na jaře a na žlázkách vyrostlých na mladých listech poblíž veget. vrcholů, kde je sekrece zřejmě větší.

Podle fotek, první svědčí o požerku některého z nespecializovaných motýlů, nebo se jedná o pozůstatky řádění mšic.A podle dalších zde bude přítomen zřejmě i vlnovník višňový.Jejich přirozené nepřátele jste si možná vyřadil společně s mšicemi.Proti vlnovníku jsem doma  ,,šplíchal´´OMNITEm a pomohl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz