Očko čerešne
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.136 (?), 15.11.2016 10:45
A ztratil se mi i popis obrázků (já se to asi nikdy nenaučím). Popis měl být, očko třešně za 14 měsíců, očko višně za 2 měsíce. JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.171 (?), 15.11.2016 12:05
Tak jsem dobře teoreticky připraven...
Mám třešeň Burlat na podnoži Colt a za 3 roky jsem viděl jen 5 třešní, někde píší jak na této podnoži rychle vstupuje do plodnosti... Ale letos u nás byly zase mrazy tak to asi bylo tím ale nejvíc štve, že soused má a já ne :-(
No a tak bych asi v těch třech metrech dal na terminál několik oček z višně Favorit a udělal jiné patro tu jsem měl a byla parádní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.171 (?), 15.11.2016 13:04
Nejsem domýšlivý, tak nevím co tím autor chtěl cíct...
Na zahradě nemám až zas tolik místa abych sázel na každý druh nový strom a ze zkušeností vím, že se nikdy třešně neotrhaly všechny.
Před 10 roky, když se zeť učil roubovat, naočkoval na starou třešeň asi 5 různých druhů podle data zrání, očkoval jen větve a nebylo to vůbec špatné, na strom jsem lezl od 5 června do konce července.
Jenže to se holt nesmí nikde napsat protože se to nehodí podle ustálených norem.
Mladí se rozvedli a já se musím učit všechno sám...
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 15.11.2016 13:28
aby jste věděl, já letos prvně očkoval a měl jsem na podzim skoro stoprocentní úspěšnost a tam jsem dle rady odebíral očko hned před očkováním aby nebylo zaschlé.
Jistě. V létě a na popdzim při očkování na spící očko se berou očka z čerstvě uříznutých výhonů a hned se očkují, jinak by uschly. U jarního očkování na bdící očko je to jinak. Rouby se řežou v období vegetačního klidu a snesou několikaměsíční uskladnění.
Stoprocentní úspěšnost je skvělá. Ale zající se počítají po honu a ne všechna očka, kterým upadl řapík, na jaře vyraší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.171 (?), 15.11.2016 13:42
Stoprocentní úspěšnost je skvělá. Ale zající se počítají po honu a ne všechna očka, kterým upadl řapík, na jaře vyraší.
Pane Vysloužil, já nečekal do jara :-))
Z těch 35 oček co jsem napíchal v srpnu na výmladky jsem 15 obětoval a koncem října se "podíval"jak jsou ujmutá a byly všechny krásně zelené, jara by se jistě dočkaly.Stejně i ten zbytek postupně příští rok zlikviduji, co bych s tím dělal, ale překvapilo mě jak to krásně funguje.Možná při jarním očkování přijde zase jiný problém, proto jsem se radši ptal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.136 (?), 15.11.2016 15:18
Třešeň i slivoň jsou sice jeden rod Prunus (avium a domestica), ale asi na sebe štěpovat nejdou, protože se to nedělá (ale můžete to vyzkoušet).
Třešně se očkují i roubují. Ale je trošku problém, udržet nenarašené rouby do doby vhodné pro štěpování za kůru (očkování i roubování). Ten problém při letním štěpování odpadá. Letos jsem v létě i rouboval třešeň za kůru. Zdá se to dobré, ale uvidím na jaře.
Mirabelku nevykopávejte, škoda pěkné podnože, ale naštěpujte na ní nějakou slivoň nebo více slivoní. U silné podnože ušetříte řadu roků čekání na ovoce. I slivoně jsou jedlé, a třeba Herman, i hodně rané. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|