Můžu zapěstovat z vedlejší větve terminál?
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 223.242 (?), 2.3.2015 20:41
Krásně jste si to shrnul - každá akce vyvolala reakci. Ale bohužel taky zvětšila množství možných řešení, jak z toho vyrobit pěkný stromek. Bohužel u třešní není zlatá střední cesta.
-
buďto volíte cestu minimálních korekcí, pokud možno hned při zpozorovnání jejich vzniku
-
anebo ten strom řežete obrok jak žito na mlatu.
Jinak kmínek je praktická věc, ale jeho absence plodnost neovlivňuje. Mám jednu třešni, co má kmínek 35 cm a z toho jdou tři kosterní větve kotlovité korunky. Ve výšce cca 150 cm se pak bohatě větví do vodorovna a kraje převisají jako deštník. No a v tom rozhraní, kde plodné větve se odklánějí do vodorovna se tvoří také nejvíce výmladků (vlků) které je potřeba řešit buď ohnutím do strany na náhradu plodonoše, nebo vřezávat v době opadu okvětních plátků. Všechna práce se dá zvládnout bez štaflí, maximálně tak se štokrletem (dvoustupňovými schůdky). Děti si trhají ze země při chůzi okolo. Pak mám na druhé zahradě třešeň klasického tvaru s terminálem a patry po 0,75 m výšky. Dobře se po ní leze, ale sklízet úrodu z 9 m vysokého žebříku (a 3 m nechat ptákům i monílii) není tak praktické. Pod nejnižšími větvemi se dobře projíždí sekačkou, protoře nejnižší konce převislých větciček jsou 1,7 nad zemí. Děti si musí říci dospělým, aby jim něco natrhali na misku, nebo se musí naučit lézt po stromě. Další 3 stromy mají kmínek vysoký 1,7 m a jednopatrovou plochou korunu - taky se musí řezat obrok a 1/3 úrody ne na 5 špriclové štafle (leze se na max 3 špisli a pátá je k pověčení košíku). Tak si vyberte, co Vám vyhovuje a pak se toho 30-40 let držte.
Pokud chcete ten vysoký tvar, tak vyřežte (vystříhejte) všechny větve mimo V2 a na té V2 to zkraťe na 9 pupenů (ty na patě nepočítejte, ty vyslepíte pokud nebudou květní). Za devátý považujte ten, co jde do středu směrem k ose kmínku. Z nejvyššího pupenu zapěstujete terminál, ty dva pod ním vydrolte, aby vám nevytvořily dvoják a ze zbývajících 6ti vyberte 4, aby šly do svých kvadrantů (čtvrtin kruhu) a ještě 2 nadbytečné vyslepte.
Pokud chcete kotlovitou korunku, vyberte jedno ze dvou pater a v něm nechte 3-4 nejsilnější větve rovnoměrně rostoucí od svých 1/3 nebo kvadrantů.
Pokud chcete dvoupatrovou korunku, vyberte v každém z pater 3 větve tak, aby šly vystřídaně každá do své 1/6tiny. V spodním patře tak bude větev na 4, 8 a 12 hodině; v horním pak na 2, 6 a 10 hodině (zhruba +1/2 hodiny). Pomoci si můžete vyvázáním k obruči. Celý život stromku budete vyřezávat dvouleté pokusy o vytvoření náhradního terminálu. Stromek bude hustý nebude se na něj dát lézt ale veškerou úrodu budete mít do 3 m od země.
|
|
|
|
|
|
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (136) - 42.216 (?), 2.3.2015 21:51
Děkuji za přínosný příspěvek.
Chci se ubezpečit, jestli jsem správně pochopil některé varianty
- opravdu stromek přežije uřezání všech postranních větví? Tedy že z něj vytvořím znovu špičák?
- Měl jsem z různých zdrojů za to, že třešeň snáší dobře řez, jen jako mladá (konkrétní věk nevím, ale tak třeba do 5let). Pak už by jí nemělo řezání dělat dobře - nehojení řezné rány, vytékání smůly, houby na řezu,... No, možná to platilo pro silné staré větve a vy píšete o výmladcích...
Zajímavé taky je, že každý sadař chce založit ideální tvar kmene, ale u mnoha starých třešní v sousedství vidím velmi často kmen pouze rozdvojený do Y, na těchto dvou vysoko vyholených větvích až dosti vysoko nahoře začínají další větvení a listí. Je to metlovitá struktura jako když se neřeže broskev (broskev ale mívá 3-4 holé větve). Žádná patra tam v podstatě nevidím. Přitom třešeň by si měla sama řídit ideální tvar.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 223.242 (?), 2.3.2015 22:46
tak postupně na jednotlivé otázky.
"opravdu stromek přežije uřezání všech postranních větví? Tedy že z něj vytvořím znovu špičák?" --- ano, přežije a musíte se připravit na to, že přířůstky budou v terminálním směru klidně i 150 cm a 4 boční větve od 80 do 120 cm. Bude to chtít dobrou psychiku a nesahat do toho nůžkami, jinak budete opakovat stejnou "metlotvornou" chybu.
"Pak už by jí nemělo řezání dělat dobře" --- žádný řez nedělá stromku dobře, ale rány na větevní kroužek po odstranění až tříletých výhonů v uvedeném období kolem kvetení se do podzima zavalí z 50% plochy a druhý rok cca na 90%. Koncentrická kresba lenticel v kůře je pak čitelná mnoho let, ale to už je pouze kresba. Pokud se tedy rozhodnete pro přísný řez na nízký tvar, musíte řezat každoročně nebo alespoň obrok. Na větevní kroužek pak vyřezáváte obvykle dvouleté výhony, či zapomenuté tříleté.
Poslední odstavec je kapitola sama pro sebe. Začíná to snahou o ideální tvar (ten nastane bez péče v ideálních podmínkách rovnoměrně osvětlené solitery) a končí to rezigancí sadaře. Nahoře je větví dost, protože k jejich korekcím je potřeba žebřík a větší úsilí. Dolní větve padnou za oběť zásahům přehnané péče, zastínění a škodám způsobeným při sklizni ovoce. Y je důsledkem, že v určitém roce je přírůstek delší než metr a dotyčný jej střihne v půlce (s citem, bez citu, na radu, bez porady to je jedno) a následně neodstraní konkurenční vidlák. Proto ta rada raději vyslepit "osmý" pupen v okamžiku, kdy je jasné že "devátý" nezaschnul (v důsledku špatně zamáznuté rány po střihu). Je ale otázkou, co je ideální tvar - na jedné straně máte FreeForm soliteru dožívající se až 60 let a na druhé straně máte přísný tvar kde není neplodných větví a neskliditelného dřeva, který se dožije morálního nároku na obnovu už v 30-40 letech.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 1.4.2015 23:07
Pánové, nádherné téma. A já si dovolím do něj vložit svůj dotaz. Tak tedy:
Mám loni na podzim zasazenou třešni Burlat na podnoži Colt. Střih ze školky byl proveden zhruba v 60ti centimetrech, 2 výhony rostou asi 170° a 2 cm od sebe, třetí je slabý, půjde pryč. Kolem stromu bych rád chodil alespoň ve vzdálenosti 2 metry. Mám zapěstovat korunku výš? Podle toho, co jsem se o Burlatu a Coltu dozvěděl, tak by to mohlo růst docela dost, a hlavně do stran. Jo terminál sahá asi do výšky 170cm. Poradíte, prosím?
Dave
|
|
|
|
|
|
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (136) - 42.216 (?), 25.6.2015 1:31
Dobrý den,
po delší době jsem tu zas. Ponechal jsem tedy spodní patro a uřezal horní boční větve. Na středovém výhonu jsem ponechal cca 9 pupenů.
Přírůstky na spodních větvích (možná určených k pozdější likvidaci, ještě nevím) jsou velké.
Bohužel na terminálu se z oněch asi 9 pupenů vytvořily pouze 2 (slovy dvě) nové větve (označeny čísly 1 a 2). Zbytek jsou jen krátké čudlíky s listy. Z toho asi moc pěkná koruna nebude. Nebo jo? Co s tím?
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 25.6.2015 6:49
Dotáhli to k dlouhým rokům dobrou myslí, volným krokům. Klíd, další vhodné větve získáte v příští sezoně- pokud udržíte ruce dál od pilky a nůžek. S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.116 (?), 25.6.2015 17:01
Já bych řekl "v pohodě a na 1 s *..."
Pokud nepotřebujete malou korunku, už nebudete muset příštích 20-40 let nic řezat.
No, ty dvě větve stačí, protože každá jde svým směrem a nejsou konkurenční. Ony se rozvětví a i kdyby do volného prostoru s ročnímzpožděním nezamířilo nic vhodného pro kosterní větve, i oválná koruna je dobrá = pěstujete to doufám pro ovoce. Pokud chcete, aby se rozvětvily dříve a blíže u kmene, uštípnete vrcholek s cca 3-5 vrcholovými listy. Z větvičky -- se stane -< nebo >- a výsledné patro tak bude asi jako >-o-< ... chápete?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|