Mravenci na ovocných stromech
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 241.241 (?), 12.5.2015 15:04, zobrazeno: 29688x
Dobrý den,
potřebuji poradit, jak se zbavíme mravenců (většinou na mladých ovocných stromech), nejvíce je jich na mladé třešni(summit), kde si v dolní části kmínku stáčí listy a mají tam malá mraveniště, našla jsem několik velkých napitých mšic, lezou i na meruňku, nektarinu a broskev - všechny stromečky máme v jedné řadě, zatím provádím ruční sběr, ale co do budoucna až budou stromy větší, ještě bych se chtěla zeptat začali se nám lámat nové přírůstky i s budoucími plody na ostružině, o co se jedná
děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.11 (?), 12.5.2015 19:53
Mravci skodia prave tym, ze roznasaju a chrania vosky, ktore skodia na stromoch. kto nechce zbytocne pouzivat chemiu, tak mravcom musi zabranit v lezeni na strom. Neodporucam nanasat chemstop priamo na kmen, moze to hlavne mlady strom poskodit. Radsej urobit 5-10cm pas z voskovaneho papiera, ten za tepla natriet chemstopom (ide to o dost lahsie a da sa urobit tensia vrstva) a ten pas pripevnit na strom okolo celeho kmena. Po pouziti sa to da lahko spalit, chemstop je 100% polypropylen, nemalo by vznikat nic skodliveho.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.11 (?), 13.5.2015 7:01
sucasne tam aj pisu, ze mlade stromy moze poskodit
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 13.5.2015 7:29
Při NORMÁLNÍ-základní, běžné PÉČI je použití lepu větším přínosem, než nebezpečí poškození stromku přes kůru. Ano, vrstva lepu fyzikálně funguje jako lupa, ale když je stromek v dobré kondici, má silné tkáňové napětí, pokrytí několika procent povrchu kmínku mu neublíží. Pro jistotu je možné v dalším roce nanést lep na jiné místo, s mezerou od letošní aplikace. Najdou se tací, kteří takto stromy nechrání, s poukazem na to, že se jim to nelíbí, že se přilepil ptáček-i já jsem viděl peříčko...,zároveň nechtějí používat postřiky a tak se šarka a pod. vesele šíří krajem . Pokud si přečteme příbalový leták u léků, tak se často dozvíme, že přípravek proti kopřivce může v jistém malém počtu způsobit vyrážku . S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|