kotlovitá koruna u třešní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 149.149 (?), 19.4.2008 18:58, zobrazeno: 13236x
Před týdnem jsem zasadil dvě třešně (Karešova a Burlat). Obě měly pouze dva výhony se sklonem asi 20°. Spodní výhon jsem odříz a horní zkrátil na 5 pupenů. Máte někdo zkušenost s vypěstováním kotlovité koruny jako je to třeba u broskvoní? Děkuji za odpověď.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.149 (?), 20.4.2008 9:25
Je pravda, že v současnosti se kotlovitá koruna málo vidí. Ale u starých stromů jsem ji viděl už několikrát. Dokonce kousek za Vyškovem byl ještě asi před deseti lety starý neudržovaný třešňový sad pouze ze stromů s kotlovitou korunou. Jednalo se o vysokokmeny se třemi až čtyřmi kosterními větvemi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 10.5.2008 11:21
Dřevo třešní je poměrně křehké a třešně zároveň dorůstají časem dost velkých rozměrů. Kotlovitá koruna, pokud je založena už z prvních větví, se mně zdá u třešní velice citlivá na zničení mokrým sněhem nebo větrem. Kotlovitost bych proto u třešní tak moc nepodporoval. Když už, tak by to neměly být spodní větve a neměly by být obě větve zhruba stejné, ale jedna větev by měla mít tak maximálně polovinu tloušťky k větvi druhé, což směruje spíše k pyramidě.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|