Kordia je nepřekonaná
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 14.7.2011 23:19
Všechny takto naštěpované stromky jsem koupil v ovocné školce Fikar v Hořicích v Podkrkonoší. Když jsem totiž před asi 8 lety sháněl podnož P-HL-A, bylo to beznadějné. V této době jsem se přeptával i ve zmíněné školce. V té době tam měli některé odrůdy naštěpované přímo na podnoži P-HL-A, ale majitel mi řekl, že vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu v tomto roce a také s horší afinitou některých odrůd s touto podnoží, nebudou moci takovéto výpěstky prodávat.
Zároveń mi řekl, že na příští rok už budou mít řešení. A skutečně, asi od roku 2OO4 mají v nabídce odrůdy třešní a višní v uvedené kombinaci a od této doby jsem je tam kupoval. Na ptáčnici naroubují P-HL-A a teprve následně ušlechtilou odrůdu. Délka mezikmene P-HL-A je odhadem asi 5O cm, musel bych to změřit.
Jinak si myslím, že dnes už by se daly podnože řady P-HL koupit ve výzkumáku v Holovousích.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 14.7.2011 23:19
Všechny takto naštěpované stromky jsem koupil v ovocné školce Fikar v Hořicích v Podkrkonoší. Když jsem totiž před asi 8 lety sháněl podnož P-HL-A, bylo to beznadějné. V této době jsem se přeptával i ve zmíněné školce. V té době tam měli některé odrůdy naštěpované přímo na podnoži P-HL-A, ale majitel mi řekl, že vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu v tomto roce a také s horší afinitou některých odrůd s touto podnoží, nebudou moci takovéto výpěstky prodávat.
Zároveń mi řekl, že na příští rok už budou mít řešení. A skutečně, asi od roku 2OO4 mají v nabídce odrůdy třešní a višní v uvedené kombinaci a od této doby jsem je tam kupoval. Na ptáčnici naroubují P-HL-A a teprve následně ušlechtilou odrůdu. Délka mezikmene P-HL-A je odhadem asi 5O cm, musel bych to změřit.
Jinak si myslím, že dnes už by se daly podnože řady P-HL koupit ve výzkumáku v Holovousích.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 2.7.2014 21:49
Kordii jsem měl letos bohatě kvetoucí, leč plodů už tolik nebylo, ale jsem opět spokojen.Do krtčí díry se pod ní vlezlo před zráním kolem 40 litrů závlahy a i v tom suchu kvalita plodů nezradila.Je už sklizena a dnešní deštivé počasí a popraskané plody vadí nahoře snad jen špačkům. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.40 (?), 31.3.2018 14:29
Tiež by ma zaujímalo, či Kordiu opelí čerešna Lapins? pripadne Višna Morela neskorá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.40 (?), 31.3.2018 19:15
Súhlasim, avšak na záhrade mam len čerešnu Lapins, a o Kordii uvažujem. Preto je pre mna doležité, či sa pre Kordiu rozhodnúť, a ak áno, prípadne akého opeľovača pre Kordiu si zadovážiť / alebo v buducnosti navrúbľovať.
Naokolo čerešnu nikto nepestuje.
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.13 (?), 25.4.2016 0:00
Tak jsem se nechala zlákat a zkontaktovala školku Fikar v Hořicích. Žádné mezištěpení už nedělají. Vnutili mi ptáčnici a místo samosprašné Sweet Early poslali Burlat:(s tím, že je to také samosprašná třešeň. A to jsem chtěla třešeň místo součesné, která nám v dešti praská a trpí monilií jak květů, tak plodů. Navíc, jak jsem zjistila, Burlat dělá v místě roubu tlustší kmeny než podnož:(.(- což mi vadí. Na monilii je Burlat citlivý a v deši praská. Strom je na vyhození, nebo přeroubování.
Zuzka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|