Kordia je nepřekonaná

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 124.126 (?)
17.6.2011 23:20

Tak jsem se stavil pro ty třešně v samoobsluze. Jsou opravdu velké. Vypěstované jsou u nás na JM, tak takové rozhodně chci.  Průměrná hnotnost je 11,5 g. Boužel prodavačka nevěděla odkud přesně jsou, ani kdo jim je dodává, údajně odněkud z Ladné. Také jsem dotstal oněco menší třešně, ale pořád jsou velmi velké od kolegy, rouby nebudou problém. Třešní bylo na stromě méně, ale zase byly větší. Mají kratší stopku a velmi malou pecku. Průměrná váha plodu je cca 9,5 g. Na stávající stom je před cca 10 lety přerouboval jeho otec a ten vzal rouby odněkud ze starého stromu, takže to vypadá na starou krajovou odrůdu.

třešně ze samoobsluhy
třešně ze samoobsluhy
velká stará odrůda, vlevo dole je koruna
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?), 20.6.2011 19:09

Jaká je to nadmořská výška? My máme 230m.n.m. Musíte tam mít větší teplo. Myslel jsem si, že bydlíš někde výš.

host - 144.102 (?), 22.6.2011 17:56
Ahoj Petře! Mesto je v miernej dolinke-daakých 205 m n.m. Včera som sa zastavil cestou z vinohradu (15 km od bydliska, 230 m n.m.) o svokra a čučím, že oberajú v záhrade dávno zrelé a veľké marhuľe. Neboli tak chutné ako Leskora, ale Karola to rozhodne nie je. Ta má menšie plody. Svokor sám odrodu nepozná, predavač stromkov mu to vtedy nepovedal. Paľo

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?), 23.6.2011 18:09

Ahoj Palo. Všechno ovoce mi tady někdy dokáže uzrát dříve, než normálně zraje, mimo broskví. Ty se dokážou jedině zpožďovat, ale nikdy nejsou dříve. Třeba RH a Harbritte nikdy nezrály dříve, než kolem 10.8. Vlastně i ta Leskora zraje nejdříve na přelomu června a července. Příští týden ještě rozhodně na trhání nebude. A Radka mě tady zraje až těsně po ní.  205 m., to je pěkné, to by bylo broskvoní. Já tady mám na broskve II.zónu a ty máš určitě první, jak to vypadá. 

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 189.20 (?), 23.6.2011 18:51

Tam marhula by mohla bát Aurora - nejranější ze sučasného sortimentu meruněk. Velikostně bych řekl, že je o něco větší než leskora. Já ji mám už přezrálou.

host - 111.251 (?), 9.5.2016 12:53

Malou úrodu jste měl proto, protože Kordia je cizosprašná, potřebuje opylovače. Třeba odrůdu VAN nebo HEDELFINGENSKA.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 9.5.2016 17:27

Cizosprašných třešní je většina, v minulosti dokonce všechny (první byla, tuším, v 80. letech Stela). Mám na třešňovém stromku 4 odrůdy, Kordia je z nich asi nejlahodnější, ale evidentně nejmíň plodí.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 110.244 (?), 16.6.2011 18:44

Známý se zmínil o obrovských třešních, které prodávají u nich v zelenině. Třešně jsou údajně téměř 2x větší než průměrná třešeň. Prý jim to tam dodává někdo místní z vlastní produkce - takže žádný dovoz. Nevěděl by někdo o odrůdě s největšími třešeněmi? Rád bych si takový strom pořídil, i když se dá očekávat, že velikost plodů bude vyvážena dalšími neduhy.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 16.6.2011 20:04

Největší plody z třešní co znám má odrůda Summit.

Větší velikosti třešní dosáhnete probírkou. Dobře prodejné jsou od velikosti 26+.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 124.126 (?), 17.6.2011 23:20

Tak jsem se stavil pro ty třešně v samoobsluze. Jsou opravdu velké. Vypěstované jsou u nás na JM, tak takové rozhodně chci.  Průměrná hnotnost je 11,5 g. Boužel prodavačka nevěděla odkud přesně jsou, ani kdo jim je dodává, údajně odněkud z Ladné. Také jsem dotstal oněco menší třešně, ale pořád jsou velmi velké od kolegy, rouby nebudou problém. Třešní bylo na stromě méně, ale zase byly větší. Mají kratší stopku a velmi malou pecku. Průměrná váha plodu je cca 9,5 g. Na stávající stom je před cca 10 lety přerouboval jeho otec a ten vzal rouby odněkud ze starého stromu, takže to vypadá na starou krajovou odrůdu.

třešně ze samoobsluhy
třešně ze samoobsluhy

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 20.6.2011 9:17

Letošní sezóna třešní je trochu zvláštní. Odrůdy dozrávají kráítce po sobě, není patrný výpadek 3. třešňového týdne. Na stromech jsou ještě přezrávající, ale dobře konzumovatelné Karešovy, a vedle už probarvují pozdní červencové chrupky.
   Porovnal jsem včera tři odrůdy z jedné rodiny - Kordii, Van a Těchlovan, které dpzrávají taky trochu atypicky téměř současně. Kordia zaplodila nejvíc, Těchlovan mívá největší plody, Van bodoval nejlepší chutí. Svou roli jistě mohou hrát individuální vlastnosti daných stromů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz