Kdy odříznout část nad pupenem?

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?)
22.3.2011 23:21

Čípek 20-25 cm? To mi příjde trošku hodně!? Loni (z neznalosti) jsem myrob. očkovance seřezal na ostro (očka slivoní, rynglí, meruněk) - z 8 se chytlo 6 (roli však mohly hrát i holomrazy -550n.v.- očka jsem nazakrýval). Letos seřežu jednoleté semenáče myrob. na čípek 5-10cm max.

Při pokusném očkování 4-5 letého dřeva durancií 1,5 m nad zemí slivoněmi a rynglemi (4+4očka), se slivoně chytly všechny, rynglí půlka. Řez na čípek v březnu (ano, ve špatné době). I tak se očka ujala, rány jsou po 2 letech téměř zavalené.

M.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 82.71 (?), 21.3.2011 19:15, zobrazeno: 4987x

Koncem léta jsem očkoval mladou třešeň.Už teď je zřejmé, že se očka ujali.Kdy mám odříznout planou část nad očkem? V jaké vzdálenosti od očka? Nezahltí se mízou očko, pokud tam nechám jen to jedno?Kmínek stromku má průměr cca 3-4 cm.Očkoval jsem cca 70 cm nad zemí, přímo na kmínek.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 21.3.2011 19:29

Nu, jsem zvyklý očkovat na jednoleté výhony. Znamená to, že jste očkoval na starší dřevo nebo ten letorost byl tak silný?
Podnož bych odříznul na čípek - tedy 3 - 4 pupeny nad ujatým očkem. Učinil bych tak co nejdřív, kdy je jasné, že očko bude rašit - tedy když začne pupen zelenat. Skutečnost, že po očkování odpadl řapík a že očko vypadá svěží, ještě není důkazem, že určitě vyraší. Obrost na čípku se pak v průběhu roku opakovaně zakracuje, aby výhon z očka rostl nejvýš. Úplně bych čípek odříznul až v době, kdy výhon z očka bude silnější než ponechaný čípek. 
   To ale platí u jednoletých čípků.  Víceletý kmínek 4 cm silný jsem neočkoval - bál bych se m.j. že silnější kůra očko zavalí - ale postup bude asi podobný. Jen čípek bude třeba ponechat adekvátně déle.

Očka se ujali... Dbejte, prosím, trochu na gramatiku.

borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 82.71 (?), 22.3.2011 21:33

Pánové děkuji za info.Tak to bych udělal úplně špatně.Chtěl jsem to naostro říznout hned nad očkem a zavoskovat!!Ty stromky jsou už větší proto je ten kmínek silnější.Takže jsem očkoval na starší dřevo.Uvidím jak to bude vypadat jakmile to začne pučet.Zkoušel jsem i slivoně(na starší dřevo-neůspěšně).

Hm a za tu gramatiku se omlouvám a mooc se stydím

Polepším se...

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.220 (?), 21.3.2011 20:05

Tak jak píše Miloš Vysloužil. Já jsem zrovna dnes odstřihával zaočkované výhony mahalebky třešněmi tak ve výšce 20-25 cm nad ujatým očkem. Mám je však slabši, asi 0,5- 1 cm. Pupence se už pěkně nalívají, síla kořenů půjde po zastřižení do očka a to o to rychleji poroste. Časem (někdy v létě) zastřihnu čípky na ostro. Kdyby se to neudělalo teď na jaře, tak očko může zůstat spát, nebo se v růstu hodně opozdí. Ještě bych měl sundat pásku...

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?), 22.3.2011 23:21

Čípek 20-25 cm? To mi příjde trošku hodně!? Loni (z neznalosti) jsem myrob. očkovance seřezal na ostro (očka slivoní, rynglí, meruněk) - z 8 se chytlo 6 (roli však mohly hrát i holomrazy -550n.v.- očka jsem nazakrýval). Letos seřežu jednoleté semenáče myrob. na čípek 5-10cm max.

Při pokusném očkování 4-5 letého dřeva durancií 1,5 m nad zemí slivoněmi a rynglemi (4+4očka), se slivoně chytly všechny, rynglí půlka. Řez na čípek v březnu (ano, ve špatné době). I tak se očka ujala, rány jsou po 2 letech téměř zavalené.

M.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 23.3.2011 7:10

Čípek slouží m.j, jako opora k letorostu vyropstlíému z očka, který se k čípku přivazuje. Délka 15 - 20 cm mi nepřipadne dlouhá

host - 47.231 (?), 23.3.2011 12:06

Čím "kratší" čípek je, tím dříve vyrůstající očko přeroste tento čípek a začne dostávat více živin a rychleji sílit. Tolik moje představa. Stejně vyrůstající letorost časem přivazuji k opoře, tudíž čípek beztak jako oporu nevyužiji.

Mittw.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 14.30 (?), 23.3.2011 16:04

Zkrátit se dá vždycky. Rašící pupeny na čípku vylomím. Delší čípky - alespoň jsou dobře vidět a při pohybu ve štěpnici ně nešlápnu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz