Kdy odříznout část nad pupenem?
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?) 21.3.2011 19:29
Nu, jsem zvyklý očkovat na jednoleté výhony. Znamená to, že jste očkoval na starší dřevo nebo ten letorost byl tak silný?
Podnož bych odříznul na čípek - tedy 3 - 4 pupeny nad ujatým očkem. Učinil bych tak co nejdřív, kdy je jasné, že očko bude rašit - tedy když začne pupen zelenat. Skutečnost, že po očkování odpadl řapík a že očko vypadá svěží, ještě není důkazem, že určitě vyraší. Obrost na čípku se pak v průběhu roku opakovaně zakracuje, aby výhon z očka rostl nejvýš. Úplně bych čípek odříznul až v době, kdy výhon z očka bude silnější než ponechaný čípek.
To ale platí u jednoletých čípků. Víceletý kmínek 4 cm silný jsem neočkoval - bál bych se m.j. že silnější kůra očko zavalí - ale postup bude asi podobný. Jen čípek bude třeba ponechat adekvátně déle.
Očka se ujali... Dbejte, prosím, trochu na gramatiku.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 21.3.2011 19:29
Nu, jsem zvyklý očkovat na jednoleté výhony. Znamená to, že jste očkoval na starší dřevo nebo ten letorost byl tak silný?
Podnož bych odříznul na čípek - tedy 3 - 4 pupeny nad ujatým očkem. Učinil bych tak co nejdřív, kdy je jasné, že očko bude rašit - tedy když začne pupen zelenat. Skutečnost, že po očkování odpadl řapík a že očko vypadá svěží, ještě není důkazem, že určitě vyraší. Obrost na čípku se pak v průběhu roku opakovaně zakracuje, aby výhon z očka rostl nejvýš. Úplně bych čípek odříznul až v době, kdy výhon z očka bude silnější než ponechaný čípek.
To ale platí u jednoletých čípků. Víceletý kmínek 4 cm silný jsem neočkoval - bál bych se m.j. že silnější kůra očko zavalí - ale postup bude asi podobný. Jen čípek bude třeba ponechat adekvátně déle.
Očka se ujali... Dbejte, prosím, trochu na gramatiku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
borax - Bronzový Zahrádkář (88) - 82.71 (?), 22.3.2011 21:33
Pánové děkuji za info.Tak to bych udělal úplně špatně.Chtěl jsem to naostro říznout hned nad očkem a zavoskovat!!Ty stromky jsou už větší proto je ten kmínek silnější.Takže jsem očkoval na starší dřevo.Uvidím jak to bude vypadat jakmile to začne pučet.Zkoušel jsem i slivoně(na starší dřevo-neůspěšně).
Hm a za tu gramatiku se omlouvám a mooc se stydím 
Polepším se...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 158.241 (?), 22.3.2011 23:21
Čípek 20-25 cm? To mi příjde trošku hodně!? Loni (z neznalosti) jsem myrob. očkovance seřezal na ostro (očka slivoní, rynglí, meruněk) - z 8 se chytlo 6 (roli však mohly hrát i holomrazy -550n.v.- očka jsem nazakrýval). Letos seřežu jednoleté semenáče myrob. na čípek 5-10cm max.
Při pokusném očkování 4-5 letého dřeva durancií 1,5 m nad zemí slivoněmi a rynglemi (4+4očka), se slivoně chytly všechny, rynglí půlka. Řez na čípek v březnu (ano, ve špatné době). I tak se očka ujala, rány jsou po 2 letech téměř zavalené.
M.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.231 (?), 23.3.2011 12:06
Čím "kratší" čípek je, tím dříve vyrůstající očko přeroste tento čípek a začne dostávat více živin a rychleji sílit. Tolik moje představa. Stejně vyrůstající letorost časem přivazuji k opoře, tudíž čípek beztak jako oporu nevyužiji.
Mittw.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|