Divné třešně
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 62.7 (?), 19.6.2008 8:42, zobrazeno: 9756x
Vůbec nejsem odborník - můj dotaz je možná naivní... Mám dvě malé třešně v podhůří Jizerských hor. Nyní, třetím rokem po vysazení konečně nejen silně kvetly, ale nasadily velmi mnoho plodů. V tuto dobu by se měly plody nalévat. Jejich růst se však zastavil a velká část z nich jakoby se začervená a zasychá... nevím o co jde. Je to, jako kdyby zplaněly. Listy při tom mají zdravé, skoro denně jsem je vydatně zaléval... Prvním rokem měla každá z nich asi dva-tři krásné plody a od té doby neplodily. O co jde a co mám dělat? Děkuji za radu. HOnza
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 99.120 (?), 19.6.2008 19:28
Dobrý den, máme podobný problém, ovšem naše třešeň je už 10 let stará. Nyní je to mohutný strom s velmi rozložitou korunou. Každoročně hodně kvete a nasadí velké množství plodů, které postupně dozrávají do tmavočervené barvy. Potud by bylo vše v pořádku, až na to, že plody jsou velikosti v průměru max. 1,5 cm a mají i malou pecku cca 0,4 cm. Vypadají jako ptáčnice, ale chutnají jako pravé chrupky. Můžete nám někdo poradit, čím to může být, event. zda tomu můžeme pomoci nějakými novými rouby. Karel
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.195 (?), 19.6.2008 20:32
Zdravi Honza z Vysociny:)
mam na zahrade asi 10letou tresen. Odrudu nevim, kupoval ji bracha. Prvni dva-tri roky tresne taky ani nedozraly, dalsi dvy roky mela mizene plody s minimem duzniny. Uz sem ji chtel odstranit, ale posledni tri roky dava krasne tresne plne stavy! Zkuste vydrzet a uvidite:)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 113.121 (?), 20.6.2008 1:32
Pane Honzo, přesně toto téma s totožným názvem jsem dnes chtěl založit, jste rychlejší, ale o to nejde. Jisté podivnosti jsem už nastínil v tématu " Jak zrají rané?" Letošní vývoj úrody třešní u mě (jM) vypadal slibně, ale ve finále kroutím hlavou. Něco podobného nepamatuji a neznám důvod. To, že Winklerova raná v některém roce je chuťově i velikostí nadprůměrná mě nepřekvapilo, ale že letos předčí Van, Kordii a Granát jsem nečekal. Zmíněnými kritérii Winklerovu předčily - a to jen "o prsa" pouze Těchlovan a Hedelfingenská, ale obě jmenované zaostaly oproti jiným rokům jak valikostí, tak i chutí. Jen potvrzuji, že opravdu jsou třešně letos malé a bez chuti. Jedná se o stromy 10 až 30ti leté a jistě vím, že ani letos netrpěly nějakým nedostatkem nebo chorobou. Pak už zbývá jediné, nebyl třešňový rok, takže snad příště. Zdravím
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.22 (?), 26.6.2008 21:03
Máme asi 20 let starou třešeň. Téměř vždy byla kvalitní úroveň. Teď se začínají třešně vybarvovat, tak jsme začali ochutnávat - a dobrý. Až dnes jsem si všimla, že třešně "chytly" nějakou divnou chuť a vůni. Občas jsem se s touto pachutí setkala v minulých letech na pár malinách. Čím to je? Třešně mně přijdou nepoživatelné. Zaznamenala jsem to až dnes, včera byla u nás velká průtrž, to s tím ale asi nemůže souviset... Prosím o radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.7 (?), 1.7.2008 23:27
Dobrý večer,
díky za Vaši odpověď odborníka. Jenomže bohužel popisujete senzačně různá srovnání rozmanitých druhů, ale to co potřebuji - co mám dělat abych stromky zachránil nebo vyléčil, to tam nenalézám :-)... Rád nechám naroubovat, rád budu hnojit, případně i rád počkám... - jen když budu mít nějaké doporučení,,, Zatím ještě (jsme nad 600m vysoko) nejsou plody dozrálé, ale obávám se, že žádný z nich, a nebo jen výjimečně, bude mít kvalitu jaká by měla být...
S pozdravem
HOnza
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |