Sušené švestky, povidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 16.12.2012 20:51
já suším meruňky i broskve jako jablka, či hrušky. Nakrájené asi na 5mm plátky. Je to někdy trochu moročina, nesmí být úplně přezrálý. Ale ve směsi s ostatním sušeným ovocem lahůdka.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
PavelRabek - (43) - 145.17 (?), 16.12.2012 22:10
Tím fiaskem myslíte co? Plody zplesnivěly?
Jakou jste zkoušel sestrojit solární sušičku? S přímým nebo nepřímým sušením? Také bych si ji chtěl postavit, tak sbírám zkušenosti (pozitivní i negativní). Zkoušel jste v ní sušit i něco jiného než švestky?
Jinak k tématu - usušené švestky dávám do sklenic a místo víčka dávám ubrousek s gumičkou - vydrží dlouho. Jednou jsem dal obyčejné neprodyštné víčko a obsah bohužel zplesnivěl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 17.12.2012 9:14
Otázka je, zda je jí tam třeba. Datle a fíky tam suší na přímém slunci a zdá se že úspěšně. Možná by ale našla uplatnění v úzkém pásu kolem Szředozemního moře...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (802) - 38.130 (?), 18.12.2012 13:49
Udělal jsem si sušárnu /hlavně na švestky/ tak, že mám deset rámečků se síty, které zasouvám do nahoře i dole otevřené překližkové bedny, kterou stavím na nízkou spodní bednu stejného půdorysného rozměru, ve které jsou v kovových držácích nasunuty topné tyče příkonu asi odhadem 400W. Spodní bedna je také nahoře a dole otevřená a její rohy zpevňují plechové úhelníky, které spodek ale i vršek přesahují a takto vytvořené nohy tvoří mezeru pro přístup vzduchu a vrchní jejich přesah jistí nasazenou horní bednu proti posunutí. Teplý vzduch ze spodní části postupuje nahoru a prochází sušičkou přes síta a mezery, které jsou vytvořeny střídavým doražením sít na zadní stěnu a čelní zakrývací desku. Mezery vytváří určitou cirkulaci v prostoru sušení, což pokládám za příznivé vzhledem k ovívání povrchu sušených plodů.Vzdálenost mezi síty je asi 5 cm. Spodní síto je asi 20cm nad okrajem bedny. Horní síto je asi15cm pod horním okrajem. Proudění vzduchu v sušičce tlumím průlinčitou tkaninou přehozenou přes horní okraj. Kovová síta s rámečky jsou pocínovaná a jejich velikost je asi 40x60 cm. Zamýšlím tuto sušičku stavět na venkovní sporák /udírnu/, po případě ji doplnit pro sluneční ohřev. Ale nejlépe se suší v suchém prostředí paneláku. Ještě bych dodal, že bramborový košík švestek suším s přestávkami asi 2dny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|