Sušené švestky, povidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.201 (?) 14.12.2012 16:58
Při sušení ovoce je třeba volit takový teplotní režim, aby se plody neroztékaly, ale současně aby nezačaly kvasit nebo plesnivět. V tom jsou nejlepší jablka, zejména kyselejší, která snesou sušení na radiátoru, na slunci i v průvanu. Horší je to se zralými hruškami a švestkami, které se mi bez elektrické sušičky usušit nepodařilo, třebaže jsem švestky vypeckoval a hrušky rozkrájel. Jak by se tvářily ryngle, nevím, ale zralé zelené renklódy někdy pouštějí sladkou šťávu již při rozkrojení. Naopak dobře se suší letní Katinky, už tu o nich byla řeč.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 88.61 (?), 14.12.2012 23:36
Pro svou nadúrodou švestek i hrušek a jablek jsem se rozhodl pořídit novozélandskou sušičku (jméno si najdete), mám ji 6 let. Usuší i půlené švestky - za 20 hod s dvěma několikahodinnovými pauzami pro nasátí vlhkosti, jablka, hrušky,meruňky, broskve- vše na 5mm plátky za 7-10hod. Houby asi za asi 7 hod- zachovájí barvu i vůni. Plánuji zkusit i třešně a i jiné menší ovoce. Má cirkulaci vzduchu, prostě špica. Jen stojí trochu víc.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 15.12.2012 14:41
V soucasnosti se nabizi 2 typy FD500 (průměr sít 34 cm) a FD1000 (průměr sít 38,6 cm). Ma cenu si koupit ten vykonejsi (a drazsi typ)? Kolik sit je prakticke mit k dispozici? V zakladni dodavce je 5. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 15.12.2012 21:07
já přikoupil ještě 2 síta, takže jich mám 7 a myslím, že to stačí, víc by mě asi ani krájet nebavilo:). Jinak tehdy byl jen jeden výkonný typ, takže, zde koupit výkonnější, těžko říci.Ale asi i ten méně výkonný stačí.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 0.80 (?), 15.12.2012 20:54
Souhlas, Ezidri používám už hodně let a zatím spokojenost - švestky, hrušky, jablka - bez problémů. Z důvodu různé vlhkosti různého sušeného ovoce i na úrovni jednotlivých odrůd v rámci jednoho druhu ten časový spínač prakticky nechybí.
Pozn.: Někdo doporučuje švestky před vlastím sušením chvíli blanšírovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.70 (?), 16.12.2012 7:13
Švestky na sušení vypeckujete nebo je sušíte celé?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 16.12.2012 14:35
Susi nekdo merunky a pokud ano, jak chutnaji? Otec mi rikaval, ze jsou vynikajici, ale kupovane (susene) mne nezaujaly. Merunky tedy kupuji, delam si jednou za rok vylet od Jihlavy do Znojma, obvykle jich koupim hodne, aby se cesta 'vyplatila', resp. mne to bavi a merunky mam po jahodach za nejlepsi ovoce. Zatim jsem susil na slunci a na kachlovych kamnech, v kterych se obvykle stejne topi (houby, petrzel, jablka). Jak by mely byt plody (svestky, merunky) pro suseni zrale (stredne nebo co nejvice) ? J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|