Sušené švestky, povidla
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 14.12.2012 15:13
V první řadě mi jde o uchování ovoce na zimu bez tepelného zpracování, aby nedocházelo ke ztrátám vitamínů, nebo jiných zdraví prospěšných látek.Děje se to i tak,ale při sušení je proces úbytku menší.A jiný způsob sterilizace vyjma působením křenových výparů, nebo teplem neznám.
Předpokládám že i velké šťavnaté plody, tedy i rengloty a jiné by při pomalejším, mírném sušení s přestávkami dosahovaly kýženého odparu tekutin z plodů, a nemusely by se roztékat, což se asi stává rychlým procesem.V tomto jsou plody Valjevky velmi vhodné, protože nejsou velmi šťavnaté, jejich dužina je suchší.
V zimním období jsou takové sušené švestky u nás velmi vyhledávanou zdravou pochutinou, místo kupovaných cukrovinek, bonbonů,čokolád.I domácí cukroví v tomto pokulhává.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 12.12.2012 19:39, zobrazeno: 53988x
V tomto případě budé lepší založit nové vlákno, protože tamto je už dlouhé, a zájemci se tady dozví jiné informace, než ve vlákně"jaký druh švestky na slivovici.
Tak tedy Vážení přátelé letos jsem si nasušil "velký pytel" sušených švestek.Uvedené množství ale berte s rezervou, protože,jsem tak trochu jako rybář, který chytil táaakovouhle rybu.Protože je to moje nejoblíbenější ovoce v jakémkoli skupenství, a podotýkám že žádné neupozaďuju.I když na naší zahradě švestky zmrzly ještě za zelena, a vydržely dozrát jen tři kusy jsem si načesal u příbuzenstva.Česal jsem je na tři krát.Pvní várka byla hodně červivá, druhá už méně, a ta třetí byla nejlepší i co do množství cukru a aromatických látek.Je lepší když se vypeckují, protože tak poznáte které jsou červivé, a já larvičky nerad.Při sušení v sušičce je třeba dbát, aby výsledný produkt nebyl usušený příliš, a tudíš tvrdý.Sušil jsem ve dne v noci na noční proud, takže s přestávkami, které mi dovolovaly kontrolovat míru tuhosti dužniny.V konečné fázi bylo třeba sušit jen mírně.Přemíra moji péče o sušené švestičky se vyplatila, a konečný produkt opravdu stojí za hřích.
Předloni jsem zkoušel uchovat čerstvé švestky na zimu sterilizací křenovým podkladem v třílitrové sklenici, ale pak byly švestky cítit pachem křenu.Nikomu to nedoporučuju dělat, je lepší si na zimu švestky usušit.Četl jsem o způsobu prokládání čerstvých švestek slámou, otrubama v dřevené bedničce, ale nevím jak by to dopadlo.Kdyby se urodilo i mě více švestek další roky, tak bych uvažoval i o povidlech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.45 (?), 13.12.2012 12:27
Dobrý den. Dokud jsem měla z čeho, zavařovala jsem i křížaly z hrušek. Tento způsob uchování vřele doporučuji. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.70 (?), 13.12.2012 17:44
Je výhodnější sušit spíš velkoplodé odrůdy např. President nebo na velikosti nezáleží? Moje máti sušila jen Domácí, protože jinou odrůdu jsme tenkrát nepěstovali. Byly vždycky výborné a utvořily na povrchu bílý povlak údajně krystalizovaný cukr. PaR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 0.80 (?), 13.12.2012 20:01
Příští rok to zkusím, ale moc si od toho neslibuju - hlavně aroma nebude v sušeném plodu ZR asi nic moc a bude to hodně sladké. Navíc ZR má, řekl bych, vyšší obsah vody oproti klasickým švestkám. Ale vnuknul jste mi nápad a rozšířím to i na další plody slivoní a pár plodů od každé usuším a na závěr udělám degustaci :-).
Ale chuť pravých doma usušených švestek (Domácí š.) je bezkonkurenční a nedá se srovnat např. s kupovanými sušenými (a "olejnatými" plody) většinou původem z USA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 14.12.2012 15:13
V první řadě mi jde o uchování ovoce na zimu bez tepelného zpracování, aby nedocházelo ke ztrátám vitamínů, nebo jiných zdraví prospěšných látek.Děje se to i tak,ale při sušení je proces úbytku menší.A jiný způsob sterilizace vyjma působením křenových výparů, nebo teplem neznám.
Předpokládám že i velké šťavnaté plody, tedy i rengloty a jiné by při pomalejším, mírném sušení s přestávkami dosahovaly kýženého odparu tekutin z plodů, a nemusely by se roztékat, což se asi stává rychlým procesem.V tomto jsou plody Valjevky velmi vhodné, protože nejsou velmi šťavnaté, jejich dužina je suchší.
V zimním období jsou takové sušené švestky u nás velmi vyhledávanou zdravou pochutinou, místo kupovaných cukrovinek, bonbonů,čokolád.I domácí cukroví v tomto pokulhává.
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.70 (?), 14.12.2012 16:36
Zatím jsem se k sušení ovoce nějak nedokopal ale začínám o tom uvažovat, už dlouhá léta nás zásobuje sestra. Můžete doporučit sušičku, která se vám osvědčila? Kdysi dávno za dětských a mladých let moje máti sušila ovoce na pekáči v klasickém špolhértě, jak se u nás říkalo sporáku na tuhá paliva. Jenomže dnes se vaří na elektrice, plynu a není ani na čem sušit ty jabka, hrušky či trnky. PaR
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|