Sušená rajčata v oleji



m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?)
28.8.2012 15:07

Dle jednoho návodu jsem máčel dvě hodiny sušená rajčata ve směsi vody a italského viného octa (1:1), nejenže to octem smrdělo jak bolavé nohy ale výsledný produkt byl hodně kyselý, měkký ale kyselý. Do další várky jsem snížil množství octu, ještě jsem nekoštoval.

Další varianta byla jen proprat v této směsi a osušit, prubnul jsem to taky, výsledek ještě nemám.

Dnes vyzkouším krátké namočení do horké octové vody a pak do oleje. Když jsem na zkoušku namočil do vařící vody jeden sušený plátek tak hned změkl. Možná to bude ono.

A jak připravujete rajčata Vy ostatní? Podělte se o zkušenosti, díky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 5.11.2011 15:48, zobrazeno: 33694x
Doposud jsme sušili rajčata v sušičce téměř do "černa" a nakládali do oleje, nebo pekli v horkovzdušné troubě pro přímý konzum. Koupil jsem na zkoušku sklenici sušených rajčat v paprikovém oleji s kapary a byla vynikající. Rozdíl oproti domácím byl ten, že kupovaná byla měkká. Rozhodl jsem se to vyzkoušet, koupil rajčata odrůdy Roma, nakrájel na čtvrtky a sušil několik hodin v sušičce. Připravil jsem paprikový olej, kapary a měkká rajčata naložil. Jenže zhruba po týdnu začala kvasit a musel jsem je vyhodit. Máte někdo ověřený postup na taková rajčata? Děkuji.
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 5.11.2011 17:48

Mám podobnou zkušenost, když jsem nevysušil rajčata do "křupava", tak se to začalo kazit. To "tajemství" by mě taky zajímalo, italské sušené rajčata na váhu v obchodě jsou daleko lepší, než naše domácí...

      
host - 224.36 (?), 5.11.2011 18:46

My sme susili dost... stavnaty stred vybrali von a nepokazili sa. Zmakli nasiaknutim oleja. Ale ci su lepsie alebo horsie ako kupovane neviem. 

         
host - 5.149 (?), 5.11.2011 22:37

Letos jsem sušil rajčata Šejk a Scatolone na lodžii v paneláku (na jižní straně). Když se zhoršilo počasí, tak jsem je dosoušel v troubě. Rajčata jsem po rozkrojení a vybrání semínek a šťávy posypal provensálským kořením, pocukroval a posolil. Po usušení (tak aby rajčata zůstala vláčná stejně jako kterékoliv sušené ovoce)  jsem je vložil do skleniček a prokládal jsem je plátky česneku a feferonek a snítkami rozmarýnu. Po naplnění jsem je zalíval olejem- použil jsem jak olivový tak slunečnicový. Propíchal jsem je špejlí, aby se olej dostal všude a aby v nich nezůstal vzduch. Skleničky používám nízké s širokým hrdlem (cca 0,4 l) buď na klasická víčka Omnia nebo na šroubovací. Po uzavření jsem je zasteriloval 15 minut na 80 °C. Když sklenici otevřu, tak dlouho nevydrží ne, že by se kazily, ale do tří dnů je sním jen tak samotné.

           Mr Big

      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 5.11.2011 21:41

Tady jsem našel nějaký návod na naložení sušených rajčat, jenže ta naše sušená jsou oproti kupovaným taková prťavá.

         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 6.11.2011 6:07

Mirku, to bude ono!!! Ta finta s převařením v lehké octové vodě dodá sušeným rajčatům vláčnost. A potvrzuje se to, co jsem tušil, tzn. spotřeba do třech týdnů a stále připravovat čerstvou várku. Příští rok to vyzkouším.

            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 27.11.2011 16:05

Tady je video kde paní rajčata jednak suší a pak je dává do oleje. Po vysušení je namáčí do octa a pak teprve zalévá olejem.

               
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 121.151 (?), 27.11.2011 16:23
san marzano - na slunci 3 dni a pak šup do olivoveho oleje a mam je tak už 2 mesice beze zmeny a chutnaj sqele ;)
            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 28.8.2012 15:07

Dle jednoho návodu jsem máčel dvě hodiny sušená rajčata ve směsi vody a italského viného octa (1:1), nejenže to octem smrdělo jak bolavé nohy ale výsledný produkt byl hodně kyselý, měkký ale kyselý. Do další várky jsem snížil množství octu, ještě jsem nekoštoval.

Další varianta byla jen proprat v této směsi a osušit, prubnul jsem to taky, výsledek ještě nemám.

Dnes vyzkouším krátké namočení do horké octové vody a pak do oleje. Když jsem na zkoušku namočil do vařící vody jeden sušený plátek tak hned změkl. Možná to bude ono.

A jak připravujete rajčata Vy ostatní? Podělte se o zkušenosti, díky.

               
host - 110.93 (?), 20.6.2016 21:46

Připravuji sušená rajčata 6 hodin při 90 °C.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika