Výroba šťávy nebo sirupu na odšťavňovacím hrnci



host - 224.216 (?) 
14.7.2011 23:13, zobrazeno: 91977x

Domácí šťávy a sirupy se dají vyrobit různě, pracně mletím i jinak. Dnes jsou v prodeji nerezové hrnce na výrobu domácích šťáv a sirupů. Pochlubte se nebo poraďte, jak to na tomto hrnci děláte vy. Zda dáváte cukr do ovoce, nebo do vyteklé šťávy. Někdo paří ovoce bez cukru a potom šťávu dochutí cukrem dodatečně aby se zbytečně cukr nevyhazoval s vypařeným ovocem. Na sirup se asi stejně nedá dát tolik cukru do ovoce.    Napište své názory, než nám to na zahrádce přezraje a opadá.

  
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 15.7.2011 9:16

Používám nástavec na elektrický zavařovací hrnec Bielmeier. Princip je podobný starým hlinikovým hrncům z NDR. Ovoce pařím i s cukrem. Ve vypařeném ovoci prakticky žádný nezůstává.Cukr pomůže osmoticky extrahovat šťávu z ovoce, současně se rozpustí a přesterilizuje.
   Sirup by u nás zhýčkaní konzumenti nepili. Proto šťávu (mošt)  připravuju z čerstvého nebo krátkodobě zamrazeného voce naředěnou přímo k pití.

      
host - 110.93 (?), 23.8.2015 0:10

My pijeme šťávu připravovanou z ovoce, letos byla výborná z rybízu. Oslazenou maximálně trochou třtinového cukru. Jen má tu nevýhodu, že se musí rychle zkonzumovat, to ale ve vedrech není až takový problém. Na Kubě to dělají také tak, jako sladidlo používají třtinový cukr.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 23.8.2015 11:22

To bych pochopil, cukrové řepě se u nich moc nedaří. wink

            
host - 105.132 (?), 24.8.2015 10:51

...a dnes ju ani nedovezu z CSSR alebo NDR. Trstinovy cukor je mozno lacnejsi ako nas repny.

   
host - 224.216 (?), 16.7.2011 13:36

Dnes např. rybíz paříme asi hodinu bez cukru, stočíme třeba více dávek do hrnce, kam potom přidáme na 1 l šťávy asi 2 dl vody a 1 kg cukru. Zahřejeme a plníme do sklenic pod víčka. Sirup je dobrý, čistý a vlastně zavařený. Zkoušeli jsme dávat cukr přímo do ovoce ale takovéto množství cukru do šťávy nepřešlo, zůstávalo v ovoci a vyhodilo se. Při výrobě sirupu s více cukrem je asi lepší dávat cukr ař přímo do šťávy.

      
host - 54.4 (?), 21.6.2012 10:21

nemám zkušenosti s pařením ovoce, dostal jsem hrnec výroba NDR, ale bez českého návodu, nemáte jej někdo, mohl (a) by jste to poslat mailem. frymila@seznam.cz

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 21.6.2012 21:32

Měl jsem taky ten hliníkový hrnec z NDR, nahradil jsem ho nerezovým Bielmeierem. Návod už samozřejmě nmám, tehdy jsm jej přečetl a zahodil. Nebylo v něm nic extra. Do spodní nádoby vodu, do horní ovoce, možno prosypat cukrem v libovolném poměru (kvůli vyšší výtěžnosti a barevnosti šťávy). NDRáci psali, že rybíz, třešně netřeba drtit ani odstopkovávat a že vytékající šťáva je sterilní..

            
host - 32.162 (?), 6.7.2014 0:22

Neodstopkovávám, jen ovoce propláchnu, prosypu cukrem. Kdo dá více cukru má sirup sladší. Plním lahve až štáva malounko přeteče a natlačím gumový špunt - mám je z bývalého NDR. Špunt, jak chladne štáva se vcucne dovnitř lahve a štáva se nezkazila nikdy.

               
kvasnickovah - (2) - 237.230 (?), 2.6.2016 16:24

kdo má zkušenosti s bxlinkami v hrnci

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika