Šťáva u černeho rybízu zkysala - co s tím?



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 143.200 (?)
16.2.2019 10:24

To je různé. nevíme jestli máte sirup (nad 50% cukru), ovocný koncentrát slazený (5-49% cukru) a nebo pastrované mošty/nektary (pod 5% přidaného cukru).

Obecně lze užít recepty na dušená masa, kde je redukovaná omáčka založena "na víně" nebo "na pivě". Vhodnější jsou recepty z indické a německé kuchyně než ty "francouzské". Déle obecně pak založit kvasy k pálení nebo pro domácí ovocná vína.

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 157.7 (?), 15.2.2019 21:34, zobrazeno: 7555x

Zkysala mi šťáva z černého rybízu. Je možnost nějakého dalšího využití?

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6638) - 9.135 (?), 16.2.2019 8:37

Nechat zoctovatět. Je to dobrý vinný ocet.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 16.2.2019 8:52

Zkysnout může mléko nebo zelí, rybízová šťáva jen teoreticky. Nejspíš začla alkoholově kvasit. Kdysi jsme takto doředili a nechali vykvasit na dezertní víno nakvašený sirup z červeného rybízu. Výsledek byl překvapivě pitelný

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6638) - 9.135 (?), 16.2.2019 9:02

Totéž jsem musel udělat loni/letos. Začalo kvasit několik lahví sirupu a tak se to zpracovalo podobně. Loňské hicy nepřály receptům "za studena". Ten první post jsem myslel doslova, už naoctěný produkt.

   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 143.200 (?), 16.2.2019 10:24

To je různé. nevíme jestli máte sirup (nad 50% cukru), ovocný koncentrát slazený (5-49% cukru) a nebo pastrované mošty/nektary (pod 5% přidaného cukru).

Obecně lze užít recepty na dušená masa, kde je redukovaná omáčka založena "na víně" nebo "na pivě". Vhodnější jsou recepty z indické a německé kuchyně než ty "francouzské". Déle obecně pak založit kvasy k pálení nebo pro domácí ovocná vína.

SfK.

      
host - 157.7 (?), 17.2.2019 11:50

je to pouze čistá šťáva,-bez cukru,  pasterovaná, ale víčka na sklenici nechytla

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6638) - 9.135 (?), 17.2.2019 11:55

Ale pořád nevíme, co znamená to zkysání. Jestli je to jen zkvašené a nemá octovou příchuť, dávejte si to do čaje místo citrónu.

            
host - 157.7 (?), 17.2.2019 12:40

Je to zkvašené.

Budeme dávat do čaje.

Napadlo mi, šlo by evt přidat cukr a vinné kvasinky a udělat víno?

Děkuji Vám všem za rady a zdravím.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.238 (?), 17.2.2019 22:25

Samozřejmě, že by to šlo. Rybízové víno se dělá (10 litrů) asi z 3 litrů šťávy, 2-2,5kg cukru a zbytek voda a kvasinky. Pokud byla šťáva jen vylisovaná (ale taková šťáva by rosolovala ještě zastudena),  lze ten recept použít.  Pokud byla šťáva získána parou nebo zalitím horkou vodou, je třeba to zohlednit.  

         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 17.2.2019 22:55

Někdy je dobré používat tyndalaci tedy opakovanou pasteraci či sterilaci mezi kterými dojde k vychladnutí tyndalované potraviny. Já ji používám zejména u rajských protlaků.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika