Rajčatová šťáva
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.62 (?), 24.8.2011 21:49
Nějak tomu nerozumím: "Subjektivne vzato, ta stava zo strojceka je omnoho chutnejsia, "rajčinovejšia", t.j. viac pripomina cerstve rajciny, ako mrtvy pretlak...". Ta "stava zo strojceka" se přece taky vaří a vaří až do potřebné hustoty, čili výsledný produkt je nakonec taky "mrtvy pretlak". No a troufám si tvrdit, že většina z nás nedělá protlak či šťávu z několika desítek kg rajčat jako zřejmě Vy, tak nám stačí techniky, jak jsou uvedeny před Vaším příspěvkem. A pokud někdo každoročně zpracovává větší množství rajčat, tak má zcela jistě techniku zpracování už dávno vymyslenů :-))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.140 (?), 25.8.2011 9:06
Ono je to tak, p.marmisa, ze prve slovo v skopirovanej vete je SUBJEKTIVNE, lebo nemam zaujem natlacovat do hlavy niekomu vyroky, ktore nie su celkom analyticky jednoznacne. Ale mozno by vas zaujimalo, ze sme rajcinovu šťavu robili viackrat dualne (polovicu standartne a polovicu strojcekom na rajciny) a potom sme viacnasobne chutnali oba produkty bez toho, aby sme vedeli, ktory prave ochutnavame. Chutil nam lepsie produkt zo strojceka na rajciny (dufam ze si vsimate, ze sa cielene vyhybam uviest znacku, lebo nemam zaujem robit reklamu jednemu vyrobcovi z mnohych). Technicky sa vsak da protiargumentovat vasej vete, ze sa to vari rovnaku dobu a to hned z dvoch dovodov:
1. Surova rajčinova šťava zo strojceka sa vari kratsie, lebo uz hned po prejdeti strojcekom je to homogenna tekutina, a o moc rychlejsie v nej prebieha prenos tepla ako v nakrajanych surovych rajcinach nahadzanych do hrnca. To je vyskusane v praxi, ze šťavu zo strojceja tym staci varit kratsie (uspora energie).
2. Kedze šťava je po prejdeti strojcekom uz jaksi hotova, uz sa riesi iba problem pasterizacie, chuti a hustoty, je mozno ju robit aj redsiu(=meně hustou), co na pripravu polievok a podobnych pokrmov je vyhodne. Tiez takuto redsiu šťavu priamo pijeme, kedykolvek nam pride na to chuť. Co sa tyka mnozstva, u nas v okoli nikto nerobi rajčinovu šťavu z dvoch alebo napr. piatich kg rajcin, lebo sa neoplati kvoli tomu špinit hrnce. Ale netvrdim, ze je to vsade tak. Ostatne, strojceky na rajciny zacinaju s cenou uz niekde na 15 EUR, pre mensie mnozstva rajcin. Tiez si nemyslim, ze by si mal kazdy kupovat volaky obrovsky motorovy rajcinovy megastroj na metraky rajcin. Dokonca si ani nemyslim, ze by si vobec ktokolvek mal kupovat akykolvek rajcinovy strojcek, ked je spokojny s tym ako to robi. Uviedol som to ako moznost, vychadzal som z toho, ze keby nam niekto v minulosti povedal, ze je je takyto postup, tak by sme sa tolko rokov predtym nenamahali starym sposobom. Přeji slunce v duši. :o) ___pooh.
|
|
 |
|
 |
 |
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.62 (?), 25.8.2011 11:07
No, nám, co děláme protlak a šťávu z přebytků bohatě stačí "strojek jako na maso s tím dlouhým čumákem", kdy výsledkem je řídší protlak včetně dužniny a jako odpad slupky se semínky (je to taky hned hotový). Čili zřejmě to, co z Vašeho strojceku na rajčíny. A pokud mám rajčat málo, tak to klidně postupně pasíruji. Je jasné, že pokud zpracováváte několik desítek kilo rajčat, tak Vám se onen strojček vyplatí. Mně ne. Tak bohatou úrodu a dobrou chuť :-).
A jak ten Váš strojcek vypadá? Dík.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.140 (?), 25.8.2011 12:13
Zdravim marmiso, som rad, ze nevedieme zbytocny flame-war, ved o nic nejde. Ten rajcinovy strojcek vyzera tak, ako si mozete pozriet na internete, ak budete chciet. Da sa vyguuglit napr. zadanim dvoch slov: spremi pomodoro, ako som uz pisal, ake samozrejme aj rozne inak, ako napr.: "tomato squeezer", atd. Su rozni vyrobcovia, rozne znacky a rozne typy. Vyhodu tohto druhu vyrobku vidim v tom, ze je optimalizovany na rajciny, a skutocne efektivne oddeli šupky a semena od duziny a od šťavy bez toho aby sa zapchaval, alebo aby mu kolisala miera "suchosti odpadu". V principe to neni ziadny zazrak, kvoli ktoremu by sa niekto mat posadit na zadok. Funguje to tak, ze spirala(=šnek) s progresinym(=nie rovnakym) stupanim zatlacuje rajciny do kuzeloveho sita, z ktoreho po celom obvode (z bokov, zhora aj zdola), kol-dookola vyteka šťava aj duzina vo forme pyre do zberaca-lievika(=trychtýře) a nasledne do pripravenej nadoby. Prednou castou vychadzaju šupky a semena do inej nadoby. A to je cele. Mimochodom, robime rajcinovu šťavu iba pre vlastnu spotrebu, a len nejake male mnozstvo rozdame kamaratom. Aj ked vacsinou preferujem zvycajne jednoucelove zariadenia, pre uplnost poznamenavam, ze existuje cela rada rajcinovych strojcekov(=tomato squeezer) s vymennymi sadami napr.aj na hrozno(=hroznove vino), prip. ine druhy ovocia, je toho na internete dost. ___pooh..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.149 (?), 1.12.2011 14:52
Moc děkuji účastníkům těto debaty za krásnou diskuzi a pro mne jěště lepší výsledek.Strojek Tutti frutti mám doma a víceméně ho používám jen na rybíz. Nemohu si pomoct, když dělám cokoliv z rajčat a nejprve je podusím, tak v nich cítím takovou příchuť jako od semen. Ve výsledném jídle to už tak necítím, ale pokud bude možno použít strojek Tutti frutti za studena tak mám vyhráno. Ještě jednou díky s konstatováním, že člověk se učí celý život.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 16.8.2012 17:25
Tak jsem dnes mlel na strojku Tuti Fruti rajčata (10 kg Start a 3 kg Stupické). Trvalo mně to sice dvě hodiny, ale ta šťáva kvalita. Teď jen naplnit do sklenic a zavařit.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.18 (?), 16.8.2012 22:07
Rajčata naříznu, spařím a oloupu. naházím do hrnce, trochu pomačkám a jen tak nechám přejít varem.Drátěnou podběračkou na knedlíky vyndám hustější kusy dužniny na polotovar na omáčky.Do šťávy v hrnci přihazuju další rajčata.Pak šťávu přeleju přes cedník, semínka vyhodím.Šťávu osolím, opepřím,dám do petflašky a do lednice.Moc dlouho tam stejnmě nevydrží.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.98 (?), 23.11.2012 17:00
Moje babička v Rumunsku jí dělá jen z rajčat.sůl, pepř,cukr.. a je to perfektní :) Sugo pomodoro je o proti tomu nuda :)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|