Lis na ovoce - vyroba mostu/stavy



adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 121.77 (?)
16.8.2010 15:42

zdravim,

  zakupili sme zahradu aj so 4 krasnymi velkymi jablonami. Planujeme z jabloni ziskavat najma stavu. nikdy som to nerobila a zaujimalo by ma, ci na to staci takyto lis (vid.obrazok). alebo existuje aj nieco nie na "rucny" pohon? v akej cene?

a ako je to s uchovavanim, je nutne tuto stavu sterilizovat? ako dlho a pri akej teplote?

Lis si predstavujem tak, ze nahadzem cele jablka, zapnem (pripadne hold niekto rucne zatoci) a ziskam cirou stavu. suche zbytky ovoce skonci na kompostu.

diky za rady... adri

Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 121.77 (?), 16.8.2010 15:42, zobrazeno: 41571x

zdravim,

  zakupili sme zahradu aj so 4 krasnymi velkymi jablonami. Planujeme z jabloni ziskavat najma stavu. nikdy som to nerobila a zaujimalo by ma, ci na to staci takyto lis (vid.obrazok). alebo existuje aj nieco nie na "rucny" pohon? v akej cene?

a ako je to s uchovavanim, je nutne tuto stavu sterilizovat? ako dlho a pri akej teplote?

Lis si predstavujem tak, ze nahadzem cele jablka, zapnem (pripadne hold niekto rucne zatoci) a ziskam cirou stavu. suche zbytky ovoce skonci na kompostu.

diky za rady... adri

Bez názvu
Bez názvu
   
host - 24.183 (?), 16.8.2010 17:54

Představujete si to pěkně, ale tak to nefunguje. Myslím, že takový lis nikde na světě nenejdete.

Před lisováním musíte jablka rozdrtit na hrubou kaši, jinak nevylisujete skoro nic.

      
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 121.77 (?), 16.8.2010 19:25

diky za odpoved. a ten lis, co je na obrazku, sluzi skor na drtenie toho ovocia (ake je potom zariadenie na pasirovanie tej "kase"?) alebo sluzi skor na prepasirovani tej kase (cim vyrobim tu kasu?)?

diky za odpovede, naozaj s tym nemam ziadne skusenosti a ani nepoznam nikoho, kto by vyrabal stavu z jablek, kazdy len pali...

adri

         
host - 2.28 (?), 16.8.2010 19:56

Pletete se. To co je na obrazku je skutecne lis. Davat do nej musite uz drt. Tu ziskate v jinem zarizeni, muze to byt i na rucni pohon. V podstate je to neco jako struhadlo, bedo valec s hroty ktere jablka "rozsmelcuji". Ale je to drina delat to rucne kdyz se urodi.

V tomto co je na obrazku jablka nepodrtite.

         
brodekupr - (2) - 113.115 (?), 16.8.2010 20:00

Dobrý den, na vaší fotografii je lis na ovoce. V případě jablek jejich drť. Bez rozdrcení nevylisujete nic. Na drcení jablek se používají drtiče ovoce. Já mám jeden domácí výroby který jsem získal při koupi domu. Přikládám foto.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
   
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 120.237 (?), 16.8.2010 21:54

Nejjednodušší je jablka odvézt do moštárny. Na tomto ručním lisu nedosáhnete ani zdaleka takové výtěžnosti jako na hydraulickém lisu, který mají v moštárnách. Pokud mošt nemrazíte, je naprosto nutné ho pasterovat. Zkoušeli jsme i konzervaci za studena (sorbanem draselným a kyselinou benzoovou), ale neosvědčilo se to, mošt sice nekvasil, ale chytil plíseň. Posledně jsme to myslím zahřívali na 80 °C po dobu 15 minut, plnili do vyvařených skleněných demižonů a lahví a při uskladnění ve sklepě to nezkvasilo ani nezplesnivělo.

      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 29.228 (?), 16.8.2010 23:14

Výhodou lisování doma je čistota, odstranění nahnilých jablek, vlastní sortiment s dopadem na chuť moštu. Drť z jablek je obohacením kompostu, žížalky si pochutnají.

         
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 120.237 (?), 16.8.2010 23:22

Čistota zařízení určitě, ale všechna jablka, ze kterých jsme kdy měli mošt, pocházela jen z našich pytlů a personál je moštoval nám před očima. Možná to ale jinde funguje jinak.

         
host - 178.235 (?), 17.8.2010 7:13

Ještě jedna rada : drť z kvalitních jablek nedávejte žížalám, ale naložte do sudu s přídavkem vody a nechte vykvasit.Pálenka je známá na Slovensku jako Terkelica.  A musím dodat, že není-li jiného ovoce na kvas, jde o docela přijatelný produkt.Drť totiž nikdy zcela nevypresujete a ovocný cukr i těm žížalám proto dost chutná.  AB

            
host - 31.135 (?), 17.8.2010 9:40
Dovolil by som si malú opravu.Terkelica sa hovorí pálenke z hroznových výliskov a pokiaľ do jablčných výliskov nepridáte aj nejaký cukor tak výťažnosť bude veľmi, veľmi malá.Stano P
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika