Lis na ovoce - vyroba mostu/stavy
|
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 121.77 (?), 16.8.2010 15:42, zobrazeno: 41656x
zdravim,
zakupili sme zahradu aj so 4 krasnymi velkymi jablonami. Planujeme z jabloni ziskavat najma stavu. nikdy som to nerobila a zaujimalo by ma, ci na to staci takyto lis (vid.obrazok). alebo existuje aj nieco nie na "rucny" pohon? v akej cene?
a ako je to s uchovavanim, je nutne tuto stavu sterilizovat? ako dlho a pri akej teplote?
Lis si predstavujem tak, ze nahadzem cele jablka, zapnem (pripadne hold niekto rucne zatoci) a ziskam cirou stavu. suche zbytky ovoce skonci na kompostu.
diky za rady... adri
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 16.8.2010 17:54
Představujete si to pěkně, ale tak to nefunguje. Myslím, že takový lis nikde na světě nenejdete.
Před lisováním musíte jablka rozdrtit na hrubou kaši, jinak nevylisujete skoro nic.
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 121.77 (?), 16.8.2010 19:25
diky za odpoved. a ten lis, co je na obrazku, sluzi skor na drtenie toho ovocia (ake je potom zariadenie na pasirovanie tej "kase"?) alebo sluzi skor na prepasirovani tej kase (cim vyrobim tu kasu?)?
diky za odpovede, naozaj s tym nemam ziadne skusenosti a ani nepoznam nikoho, kto by vyrabal stavu z jablek, kazdy len pali...
adri
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.28 (?), 16.8.2010 19:56
Pletete se. To co je na obrazku je skutecne lis. Davat do nej musite uz drt. Tu ziskate v jinem zarizeni, muze to byt i na rucni pohon. V podstate je to neco jako struhadlo, bedo valec s hroty ktere jablka "rozsmelcuji". Ale je to drina delat to rucne kdyz se urodi.
V tomto co je na obrazku jablka nepodrtite.
|
|
|
|
|
|
|
brodekupr - (2) - 113.115 (?), 16.8.2010 20:00
Dobrý den, na vaší fotografii je lis na ovoce. V případě jablek jejich drť. Bez rozdrcení nevylisujete nic. Na drcení jablek se používají drtiče ovoce. Já mám jeden domácí výroby který jsem získal při koupi domu. Přikládám foto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 17.8.2010 7:13
Ještě jedna rada : drť z kvalitních jablek nedávejte žížalám, ale naložte do sudu s přídavkem vody a nechte vykvasit.Pálenka je známá na Slovensku jako Terkelica. A musím dodat, že není-li jiného ovoce na kvas, jde o docela přijatelný produkt.Drť totiž nikdy zcela nevypresujete a ovocný cukr i těm žížalám proto dost chutná. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.135 (?), 17.8.2010 9:40
Dovolil by som si malú opravu.Terkelica sa hovorí pálenke z hroznových výliskov a pokiaľ do jablčných výliskov nepridáte aj nejaký cukor tak výťažnosť bude veľmi, veľmi malá.Stano P
|
|
|
|
|
|
|
|