Jak rozdrtit jablka bez drvica



host - 93.77 (?)
15.10.2014 15:16

No "chemici" si stitrují vzorek moštu, z toho spočítají obsah kyselin a podle toho mošt na víno doředí vodou a doplní cukrem... ale pro "obyčejného uživatele" je tento postup moc složitý (potřeba dalších přístrojů a vědomostí) a pro zdejší proto stejně nepoužitelný... takže postup sem dávat nebudu.

Takže zbývá jen ten odhad ochutnáním...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2014 8:55

. Problém přípravy domácího jablečného vína je, že nemáme změřené kyseliny. Máte-li jablka zralá a sladká, je Váš postup správný. Jsou-li jablka kyselejší, doporuče se j1-2 litry moštu nahradit vodou s 25dkg cukru, tedy 8l moštu, 1,75kg cukru a doplnit do 10l.
Kvasinky si pár dní před lisováním rozkvaste dle návodu. Přidejte taky živnou sůl. 

               
host - 6.7 (?), 14.10.2014 10:11

pH papierik pre orientačné zmeranie kyselín nestačí? Alebo koštovaním?

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2014 10:22

Nevím, nikdy jsem to nedělal. Každopádně vyrobit suché jablečné víno v domácích podmínkách je obtížné. Někdy se to náhodou povede, jindy to není k pití. Protom mnozí častěji přidají víc cukru a vyrobí víno polosladké - dezertní. Tam na přesném poměru cukrů a kyselin tolik nesejde. Navíc takové víno je trvanlivější a méne náchylné na nemoci.

                     
host - 6.7 (?), 15.10.2014 13:36

V hroznovej stave sa vzdy meraju len cukry. Existuje nejaka zavislost medzi obsahom cukrov a kyselin. Vela cukrov sa rovna menej kyselin a naopak. Nie je nieco podobne aj pre jablcnu stavu? Nestacilo by merat obsah cukrov? Jablka a azda ziadne ovocie nema taky obsah cukrov ako hrozno a preto asi cukor treba pridat vzdy, alebo takmer vzdy.

                     
host - 93.77 (?), 15.10.2014 15:16

No "chemici" si stitrují vzorek moštu, z toho spočítají obsah kyselin a podle toho mošt na víno doředí vodou a doplní cukrem... ale pro "obyčejného uživatele" je tento postup moc složitý (potřeba dalších přístrojů a vědomostí) a pro zdejší proto stejně nepoužitelný... takže postup sem dávat nebudu.

Takže zbývá jen ten odhad ochutnáním...

               
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 15.10.2014 12:29

Dakujem Pan Vyslouzil, chcem sa este spytat ci je pridanie zivnej soli nevyhnutne, dakujem.

                  
host - 79.173 (?), 15.10.2014 16:25

Pokud mohu, přidám něco do diskuze.

Moje zkušenosti jsou z výroby hroznového vína ale myslím jsou použitelné i při výrobě ovocných vín, v tomto případě vína jablečného.

Mošt kvasit v nádobách naplněných cca ze 3/4. Použití ušlechtilých kvasinek i výživy doporučuji. Kvasinky použít dle návodu, použití výživy eliminuje vznik choroby kvasinek u vinařů označované jako "sirka", pokud se ve víně objeví, je v kvasícím a dokvášejícím moštu zřetelný zápach po sirovodíku.

Pokud kvasíte ve skle, je použití bublátek dle mého názoru zbytečné, postačí vizuální kontrola, začátek kvašení, bouřlivé kvašení, dokvášení a počátek sedimentace kalů, čištění vína jsou ve skle zřetelné projevy které nepřehlédnete.

V průběhu kvašení je nad vínem ochranná atmosféra kysličníku. Jakmile víno dokvasí a začíná se čistit, doporučuji doplnit slitím nádob až po hrdlo- pokud se tato operace uspíchá, pravděpodobně se víno pohne a trochu přeteče.

Tento okamžik je také vhodný pokud se nesířil již mošt, pro první zasíření. Obvykle na 50mg/l volné, sirnými plátky popř použitím pyrosulfidu. Síra pomáhá víno, stabilizovat, čistit, udržet aroma i chutě ale pozor, zvolna se navazuje na víno a obsah volné zvolna ve víně klesá. Síru měříme přípravkem SO 2 Reagenz.

Ke kyselinám - pro bílé víno je dle odrůdy dobrý obsah kyselin +- 7g/l. Práce s kyselinami je poměrně složitá, přidání kyselin možné je ovšem často se s vínem nespojí a jsou ve víně cítit, nedostatek způsobí mdlejší, fádnější víno. Kyseliny se dají měřit K - Reagenz

Před čím bych varoval u mladého vína do 1 roku zejména pokud nebylo filtrované, je jeho plnění do lahví. Nechte ho v plných demižonech. Máte nad vínem kontrolu jak se vyvíjí a žije, ve flaškách se vám pohne, zvrhne, zkazí se.    Ať se povede a na zdraví     j.c.

                     
host - 41.143 (?), 10.7.2015 14:40

Nevíte prosím k čemu se používají hlavice na mlýnky typu chopper? Mlýnek je Moravia z 50-tych let. Moc Vám děkuji za odpověď.


                     
host - 0.104 (?), 14.7.2015 10:48

A to má být jako co? No tohle vidím prvně v životě.

   
host - 200.248 (?), 11.9.2018 12:05

Použil jsem ten nejobyčejnější způsob: jablka jsem rozšlapal ve vaničce. Perfektní výsledek, ztráty minimální.

Měl jsem zhruba 1 přívěsný vozík jablek, takže nějakých 150-200 kg. Rozmělněná jablka naplnila 250 litrovou kvasnou nádobu.

Použil jsem starou dětskou vaničku, kterou má každý rodič doma. Šlapal jsem jablka v gumákách. Překvapilo mě, že bylo potřeba šlapat jablka po jednom, jinak síla nebyla dostatečná. Do vaničky jsem proto dal vždy jen málo jablek, tak asi dno zaplnit jen z poloviny. Jinak to nešlo rozšlapávat.

Šlo to celkem rychle, začal jsem v 6:30 a v 9 hodin bylo hotovo.

Pro menší množství jablek na kvas je rozšlapání ideální metoda.

Fotka byla pořízena, když už byla rozšlapána zhruba polovina jablek.

šlapání jablek
šlapání jablek
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika