Nerez má jednu zásadní vlastnost, neuvolňuje zkorodované částice do řezanky, tedy doba působení kovu na vitamín C je opravdu jen po dobu styku ostří s řezankou. Uvolněné šupinky rzi však mohou v moštu působit chuťové změny a degradovat vitamín C při stárnutí moštu. Nástroje z obecného železa je proto nutno před prací pečlivěji připravovat a po práci pečlivěji čistit. Pokud budete moštovat maximálně 3-4× za rok, je možná nerez luxus, ale při moštování 3× do týdne po celou sezónu (tedy i pro sousedy ap.) je nerez nutný (i čas jsou peníze...) a rozhodně se na ušetřeném čase vyplatí. Krouhačka na řepu je tuším cínovaná, což je funkčně rovnocené nerezu, dokud nedojde k poškození cínové vrstvy. Pokud by jste si u známého klempíře nechal vyrobit nějaké to "žďuchadlo", tak povrchovou vrstvu volte pocínování, pokud neseženete lak atestovaný pro styk s potravinami.