Zelená renkloda x Těchobuzická
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 81.81 (?) 16.6.2011 20:53
Připadá mi, že odolnost Zelené renklódy hraničí s tolerancí k této chorobě. V posledních letech se mi zdá, že renklódy jsou menší než v minulosti, koruny prosychají a víc trpí úžehem. Jestli se na tom podílí i předpokládaná přítomnost viru, se mohu jen domnívat.
Když se dívám na strom Těchobuzické, nechce se mi věřit, že má v sobě polovinu genů ze Zelené ryngle. Vzrůst, pupeny, listy, plody, nic ji nepřipomíná. Jaká bude míra odolnosti či tolerance k šarce u této odrůdy teprve uvidíme. Můj 8 letý velký strom příznaky choroby zatím nemá. Co mi ale velmi vadí, je fakt, že podstatně mladší stromky ostatních odrůd jsou obsypány plody a Těchobuzická má už pár let po sobě jen sem tam švestku.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 16.6.2011 20:05, zobrazeno: 10375x
Zjístil jsem jednu zajimavost, se kterou se chci podělit.Máme Zelenou renklodu, naštěpovanou na odkopek švestky.Strom má cca 30 let, a dosud nemá žádné příznaky šarky ani na listech, ani na plodech, a plody předčasně neopadávají.Tyto zdravé symptomy mají také Zelené renklody v našem okolí, jsou celkem čtyři, které znám, a všechny zdravé.Loni byly renklody napadeny velkou kolonií mšic, které tuto chorobu přenášejí.Je to s podivem, už proto, že většina švestek v naších zahrádkách jsou nakaženy šarkou, některé více, některé méně.Myslím si, že tato odruda bude mít velkou odolnost proti šarce, i když literatůra ji neuvádí, nebo uvádí střední odolnost.
Taky jsem se dočetl, že odruda Těchobuzická švestka byla vyšlechtěna ze Zelené renklody+Domácí velkoplodá, tudíš by mě zajímalo, zdali podědila taky tuto odolnost.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 81.81 (?), 16.6.2011 20:53
Připadá mi, že odolnost Zelené renklódy hraničí s tolerancí k této chorobě. V posledních letech se mi zdá, že renklódy jsou menší než v minulosti, koruny prosychají a víc trpí úžehem. Jestli se na tom podílí i předpokládaná přítomnost viru, se mohu jen domnívat.
Když se dívám na strom Těchobuzické, nechce se mi věřit, že má v sobě polovinu genů ze Zelené ryngle. Vzrůst, pupeny, listy, plody, nic ji nepřipomíná. Jaká bude míra odolnosti či tolerance k šarce u této odrůdy teprve uvidíme. Můj 8 letý velký strom příznaky choroby zatím nemá. Co mi ale velmi vadí, je fakt, že podstatně mladší stromky ostatních odrůd jsou obsypány plody a Těchobuzická má už pár let po sobě jen sem tam švestku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 16.6.2011 21:28
Na své renklodě neznám co je moniliový úžeh, větve neprosychají, mají po řezu každoroční přírustky zdravého dřeva, a ani plody extra nehnijí, a nejsou napadeny plísněmi, a houbovými chorobami, pokud je vosy, včely,a jiná havěť nepoškodí.Soused má dvě renklody, a i když se o ně nestará mají sytě zelené zdravé listy.Je taky včelař, takže mu vůbec nevadilo loňské extrémní napadení listů mšic, nic s tím nedělal, ba naopak byl rád, když jeho včely létaly na strom sát sladkou medovici, kterou mšice vylučují.Loňský rok z pohledu napadení mšic byl extrémní, nikdy jsem toto nezaznamenal.Letos je zatím pokoj.
Nepozoroval jsem na své renklodě menších plodů, bývají relatívně velké, bez poškození, a nepadají samovolně.
I když si tady na foru mnoho zahradkářů stěžují na monilii ve dřevě, já s ní nemám žádné problémy.Loni mi uschla jedna větev na mladé švestce napadená monilii, toť vše.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 17.6.2011 11:12
Naše renkloda začala pořádně plodit okolo svých 15 let, a to je dlouhá doba.Možná taky tuto vlastnost nedobrou zdědila Těchobuzická.Každoročně přináší(renkloda) nadbytek úrody.Letos je ale úroda slabá, přičítám to loňskému napadení mšic, a vysílení stromu.I u jiných ovocných druhů dochází k dřívější, nebo naopak k pozdnější plodnosti.U hrušek odruda Williams plodí dříve, a Clappova plodnost upozaďuje.Možná, až se Těchobuzická rozrodí, bude plodit více.Kvalita plodů se dá očekávat dobrá.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|