Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro sušení
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 54.241 (?), 24.12.2015 0:23, zobrazeno: 11070x
Hjústne, máme problém 
2013 jsem až v květnu napíchal do země řízky jap. topolu na kmínek, že na topení... Bylo to mizerné jaro: v březnu mrzlo, v dubnu lilo a pak už bylo jenom sucho; teprve letos mají rostliny cca 2m výšky
2014 jsme se přestěhovali do domu s topením na plyn! Co s topoly? Vymyslel jsem, že postavím tradiční sušírnu na ovoce a na podzim jsem vysadil na Hané (200mnm) hrušně, ořešáky a slivoně (letos jsem už sklidil 15 ořechů a 50 trnek). Mám ještě pozemek (louka) na Valašsku (400mnm, jižní svah) a rád bych ho osázel švestkami. Protože kapacita sušírny bude omezená (samozřemě při nadúrodě budu sypat do beček), uvítal bych radu, které odrůdy vybrat aby ovoce dozrávalo postupně od nejranějších po pozdní. Výběr je do jisté míry limitován požadavkem na sladkost plodů a dobrou odlučitelnost dužiny od pecky.
Za případné rady děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?), 24.12.2015 7:57
Takovou plantáž Vám závidím, osázet jí topoly považuju za zločin .Na sušení, kompotování,povidla i do sudu jsou nejlepší pravé trnky, Domácí,Vlaška, pološvestka Anna Spath a slíva Durancie, tak je to psáno ve starších pomologiích.Na Valašsko bych doporučil Domácí, Durancii,Anna Spath nemusí dozrát do dobré kvality a Vlaška je supercitlivá k PPV.S invazivními druhy pološvestek, s kterými se v poslední době roztrhl pytel ,zkušenosti nemám.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 24.12.2015 11:54
Máme Stanley, Čačanskou a dvě odrůdy, o kterých nevíme, co jsou (neopsali jsme si z lístku a při nějaké bouřce jsme o jmenovky přišli), jedna zraje koncem července, druhá současně se Stanley. Sušit se dají všechny švestky, pološvestky, které ani jako přezrálé "netečou"...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Olšan - (10) - 199.218 (?), 25.12.2015 23:32
Ze svého zatím chudého portfolia zahrady (Hamanova, Gabrovská, Valjevka) suším většinou hlavně Hamanovu, plody jsou menší a drží na stromě do přezrání, suším i Gabrovskou a Valjevku, ale tyto švestky jsou u mne mnohem šťavnatější takže musím odpařit víc vody, vše je asi dáno hlavně stanovištěm, ale letos mi vše od Alt.rg. po Hamanovu zrálo nějak později ač jsem v letošních 2 měsících veder čekal opak, je fakt, že mám vše na jižní expozici a moc jsem nezavlažoval (zásoby dešťovky šly přednostně k rajčatům a paprikám a nestačily). Každopádně, všechny tyto odrůdy se mi při sušení neroztékají i při plné zralosti.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|