Vzrůst/výška slivoní

host - 25.2 (?)
25.7.2011 15:55

V podstatě je to věci každeho pro co se rozhodne, prakticky vše jde upravit do libovolne vyšky řezem a tvarovanim.Pokud chcete pěstovat ovocny "topol" tak stači spodni kosterni větve posunout do požadovane vyšky.Ale male upozorněni-Vysokokmenne ovocne stromy se dost obtižne sklizeji a i udržuji.-jinak nejlepe se o vhodne nabidce opravdu dozvite v ovocne školce nikoli v obi a pod.,tam vam tež mohou vysokokmenne ovocne stromy nabidnout.Jistěže to vše zaleži na podnoži, jen par školek se se svym sortimentem zabyva i vysokokmennymi vypěstky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 14:22, zobrazeno: 16337x
Dobrý den, pokáceli jsme ořešák a chtěla bych místo něj něco... možná slivoň, přemýšlela jsem ale třeba o jedlém kaštanu, zatím nevím a nejsem rozhodnutá, spíš jsem bezradná... chtěla bych mít nějaký "jedlý" strom, ale každopádně aby byl vyššího vzrůstu. Když jsem hledala na netu něco o švestkách, našla jsem všechno, krom výšky. Tudíž bych moooc prosila, jestli byste mi mohli doporučit slivoň, která bude fakt vysoká, příp. i info, zda by jí nevadilo být na místě, kde býval ořešák...? Díky, katka

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 18:09

Kupte si slivoň na podnoži Myrobalán, která zaručí stromku větší přírustky. Bohužel z podnože pravděpodobně budou obrážet odkopky, což se dá eliminovat např. sečením zahrady pod stromy. A odrůd švestek máte celou řadu, stačí jen vybírat...
Martin

QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 18:52
Takze staci fakt jen vybrat tu spravnou podnoz a odrudu si muzu vybrat dle chuti? No tak to by bylo super... :) ... a da se cca odhadnout ta vyska?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 19:21

No ze švestky ořešák nikdy nebude , pokud chcete větší strom a je Vám jedno jaké ovoce bude mít, doporučil bych hrušku, případně třešeň. Doporučoval bych Vám však pořádně prohnojit a zrýt půdu pod bývalým ořechem.
Martin

QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 20:33
no jo no, ořešák to nebude, no :))), ale ty 4 metříčky by mi stačily :) hrušku právě už máme... takže asi třešeň. Akorát ještě pořád pořádně nechápu - když bych se teda rozhodla pro třešeň, tak zase jen a pouze závisí na podnoži?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 20:38

Asi tak. Pro třešeň je vzrůstná podnož ptáčka. Po patnásti letech Vám taková třešeň vyroste do šesti metrů.
Martin

host - 25.2 (?), 25.7.2011 15:55

V podstatě je to věci každeho pro co se rozhodne, prakticky vše jde upravit do libovolne vyšky řezem a tvarovanim.Pokud chcete pěstovat ovocny "topol" tak stači spodni kosterni větve posunout do požadovane vyšky.Ale male upozorněni-Vysokokmenne ovocne stromy se dost obtižne sklizeji a i udržuji.-jinak nejlepe se o vhodne nabidce opravdu dozvite v ovocne školce nikoli v obi a pod.,tam vam tež mohou vysokokmenne ovocne stromy nabidnout.Jistěže to vše zaleži na podnoži, jen par školek se se svym sortimentem zabyva i vysokokmennymi vypěstky.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 23.2.2010 19:23

No, jestli chcete nějaký vyšší strom tak určitě nevybírejte slivoň, ty jsou mezi ovocnými stromy spíš z těch menších, myslím, že těžko najdete slivoň vyšší než 4 až 5 metrů. Jestli chcete něco většího tak vybírejte mezi třešněmi, hruškami nebo ořechy, případně něco podivného jako moruši, oskeruši.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 23.2.2010 20:58

Velmi záleží na poloze a půdě. Viděl jsem stromy pravých švestek, jejichřž kmen nešlo obejmout s korunami přes 8 metrů. Samotná bujná podnož myrobalán nestačí, slabě rostoucí ryngle či mirabelky ani na něm nevytvoří obrovskou korunu. Ale třeba TOP 2000, Těchobuzická či Vaňkova v dobré půdě při adekvátní péči by mohly dorůst větších rozměrů.
   Spíš nad jinou věcí bych se zamyslel. Zadavatelka píše, že pokáceli ořešák, tedy zřejmě pilou a pařez zůstal. Nespíš to byl starý strom. Vykopat hlubokou jámu a vyměnit zeminu - to těsně vedle velkého pařezu prakticky nejde. Jak v tomto místě doroste velkých rozměrů kterýkoli strom, to je otázka.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 23.2.2010 21:12

Tož takovou švestku jsem nejspíš nikdy neviděl. A tím nechci říct, že tomu nevěřím, prostě příroda někdy děla divy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz