Vlaška končí
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 121.230 (?), 2.8.2012 14:41
Před pár lety jsem vysadil na zahradě Vlašku - stromek rostl pěkně a předloni a vloni se objevilo prvních pár plodů, které ale prakticky ani do sklizně nevydržely (opadaly - obaleč). Letos strom poprvé dost zaplodil, ale... ač u slivoní chemickou ochranu prakticky nepoužívám, tak u Vlašky jsem chtěl letos udělat výjimku, ale propásl jsem cca o týden termín případného postřiku proti obaleči (chtěl jsem vyzkoušet některé rostlinné preparáty, které jsem v práci připravil). Obliba obaleče k této odrůdě je zřejmě patrná, i když letos je to stejné i u Hanity, Eleny, Čačanské rodné, ZR (ta obzvlášť) a dalších několika desítek stromů bezejmených švestek. Co mě ale zarazilo, že některé plody bez viditelného poškození (ty od obaleče jsou již "zralé") dorávají, i když by měly mít ještě tak měsíc čas. Není tomu tak u všech plodů (některé jsou teprve zeleno-fialové), ale je jich dost. Trochu mě tím zviklala pravost odrůdy - jestli se jedná opravdu o Vlašku, ovšem všechny znaky - tvar stromu, nasazování větví, tvar, velikost, vnitřní struktura plodu i chuť, která je mimochodem opravdu výborná - tomu odpovídají.
Co vaše letošní zkušenosti s touto odrůdou, pokud ji tedy ještě někdo máte.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10517) - 70.240 (?), 2.8.2012 15:08
Tak to Vám teda závidím, pane Mikeši. Poznat pravou chuť Vlašky se mi u té mojí Vlašky moc nepodařilo. Šárka už jí ani nedovolí plodit, takže už opravdu končí. Asi před deseti minutami jsem jedl ojedinělé, předčasně zralé plody. Náznaky té nejvyšší kvality, jak se na ní sluší a patří tam cítit jsou, ale mám ji tady už pár let a v období té správné zralosti na přelomu srpna a září, ale spíš později, jsem vždycky čekal na tu pravou "královskou" švestkovou chuť marně. Ta moje Vlaška a i ta na Vysočině má podlouhlejší listy. Vlašek bylo údajně mnoho typů. Pokud máte opravdu tak kvalitní plody, tak si toho važte. Možné je, že se té pravé Vlašce žádná jiná odrůda v chuti nevyrovná. Ovšem šárka a obaleč jsou soupeři těžké váhy. Hlavně ta šárka. U mě je to první švestka, která neplodí z důvodů zřetelného napadení šárkou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.154 (?), 2.8.2012 21:42
Jeste bych dodal jednu vlastnost-neuveritelne rychle a kvalitne zavali kalusem rany. At uz po rezu nebo po kroupach, ktere mi ji poskodili loni na jare. Ukazkovy proklad vitality odrudy. Honza z Vysociny
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.154 (?), 31.8.2012 21:49
Ahoj Petře!
Já nemám letos ani švestku, veškerou úrodu mi odpískal jarní mráz, který u nás žahnul uplně poslední den, zato důkladně. Viděl sem tu jen 2 obsypané lepotice, které rostou nedaleko rybníka, ochránila je ranní mlha. Jinak je celá vesnice prosta ovoce.. Takže snad za rok. Každopadně stromům ten rok bez ovoce prospěl, zahojily se rány po krupobití a celkově jsou v dobré kondici. Ať se daří! Honza z Vysočiny
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|