Dobrý den
Na pálení doporučuji určitě durancie... dle mého názoru je to nejlepší odrůda na slivovicu... dlouho drží na stromě, takže pokud vyjde na podzim počasí a neprší měsíc v kuse, tak se dají trnky otřepat v říjnu najednou a bečka je za den naplněná... durancie taky velice pěkně kvasí - kvas je hodně řídký jakmile si trnky sednou v bečce... z durancií taky dobře teče - loni 200 l kvasu - 28 l slivovice (50 %) bez přidání cukru samozřejmě... takže vysaďte 100 ks durancií a až začnou pořádně rodit, tak si vemte dva týdny dovolenou a pořiďte 1000 l bečku :-)
Ještě bych se rád zeptal jak dosáhnou zkušení milovníci destilátů toho, že mají slivovici ze směsi durancie a domácí? Když tyto odrůdy mají poměrně velkou mezeru mezi dobou zrání... to se smíchají až jednotlivé vykvašené odrůdy v pálenici? Nikdy jsem to takhle nezkoušel, díky za radu...
Martin