Zkušení milovníci destilátů se shodují, že ideální slivovice je ze směsi Domácí a Durancie. Diskuze se vedou jen o vzájemném jejich poměru. Domácí má tu nejlepší sametovou švestkovou vůni, Durancie pak dodá cukr a příchuť jader. Gabrovská i Č rodna patří k odrůdám pravé švestce chuťově nejvíc podobným. Potud tedy vše v pořádku. To ovšem platí pro oblasti, kde se těmto pozdním odrůdám daří. U nás například durancie již podruhé dost zklamaly. Loni Presenty a durancie vůbec nedozrály, byly tvrdé ještě začátkem listopadu, letos zas většina pozdních odrůd neměla dostatečnou sladkost. Takže paradoxně lepší kvas mi daly skoré odrůdy, které unikly studenému závěru léta i monilové smršti.
Dalším aspektem je, aby bylo švestky kde kvasit. Ty nejpozdnější odrůdy sbírané často až po prvních mrazech je třeba umístit v temperovaných prostorách, jinak při teplotách těsně nad nulou dobře kvasit nebudou. Pro dojíždějící pěstitele, jinak bydlící v městských bytech, to může být problém.I to je třeba vzít v úvahu.
V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že ovoce musí někdo sklidit. 100 slivoní, které vysadí zadavatel Jakub, budou-li jedné nebo dvou odrůd, když dozrají, vyžadují armádu sběračů. Naopak, bude-li jejich zralost rozložena od července do října, sklizeň půjde snáz a neohrozí je tolik přírodní pohromy (mráz, škůdci, kroupy).