Voňavejšiu slivovicu ako z durancií napálite z pravých domácich sliviek. Že chorvatkovica je najvoňavejšia, to pozná na Myjavsku každý kopaničiar, ale aj ľudia z nížin. Ak rozbijete kôstky a odhalia sa jadra, dostane slivovica mandľovú príchuť. Nie každému táto príchuť vyhovuje...
Z pijanských důvodů bych durancii vyloučil.Nevím čím to je, ale "mladé" durancie(15 let),narozdíl od starých(40 let),trpí něčím čemu se unás říká mrtvice.Ten strom prostě jednoho jara uschne.
Voňavejšiu slivovicu ako z durancií napálite z pravých domácich sliviek. Že chorvatkovica je najvoňavejšia, to pozná na Myjavsku každý kopaničiar, ale aj ľudia z nížin. Ak rozbijete kôstky a odhalia sa jadra, dostane slivovica mandľovú príchuť. Nie každému táto príchuť vyhovuje...
Vůně pálenky z durancií je jiná než ze švestek. Organizátoři některých degustací dokonce zvažují zavést pro durancie samostatnou kategorii. Zatímco švestková slivovice voní tím typickým švestkovým aromatem zralých plodů, ta duranciová ostřeji a výrazněji po peckách. Zkušení pěstitelé tvrdí, že ideální destilát je z kombinovaného kvasu durancií a Domácích, jen se neshodnou na vzájemném poměru.
Me prave slivovice, kde jsou castecne jadra rozemleta moc nechutna, proste ta chut jader tam nema co delat... za par let se tesim az okusim slivovici s Toptastu a z durancii..do toho jeste muzem pridat Valievku, Garovskou,Stanley, Tuleu Grau a domaci svestku.neni problem nasadit 60.stromu, ale co pak ze slivovici, odberatele se tezce shaneji i za cenu 250.kc/l trnky...
O Velikonocích jsme koštovali slivovici z Toptastů a Durancií, ročník 2015. Obě jsou výborné a jak už bylo napsáno. Durancie mírně voňavá s příchutí jader, jemná, hladká. Toptast méně vůně a chuť bez jader, jemňůčký hlaďůčký jak chlupy z kocůra (řečeno odborníky ze seriálu Slovácko sa nesůdí). Já sem ale Valach jak poleno.