TopTaste?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 26.8.2012 12:20
Těžko říct, pane petře, já jsem kupoval Toptasty v Malenovicích ve Zlíně. Za dva roky po výsadbě začaly plodit a plodí každý rok. Loni přeplodily a byly skvělé chuti, letos mají o něco méně a jsou takéž výborné. Od pecky jdou, pokud jsou zralé a měkké bez problémů. Před dvěmi lety jsem koupil jeden Toptast v Jukkce Uh. Ostroh. Letos byly první plody ale zdá se mně, že mají trochu odlišnou chuť tak nějak do rynglí, odlučitelnost od pecky je bezproblémová. Přitom růst koruny(habitus) je identický s těmi z Malenovic. Zatím jako jediný neduh je náchylnost k monilii ve dřevě, plody plesniví ale podstatně méně než Stanley, Hamanova, Durancie nebo Domácí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.133 (?), 13.9.2013 21:37
Top taste je švestka a né pološvestka. Od pecky se dá poměrně snadno oddělit. Já koupil 4 stromky přes internet od pana Peška a jsem velmi spokojen snáší i drsnější počasi nizkého jeseníku (mezi opavou a olomoucem)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 13.9.2013 22:35
Haganta, President,Toptaste jsou pološvestky dozrávající +- uprostřed září.Odlučitelnost pecky není rozhodným znakem. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 211.244 (?), 24.4.2017 9:59
Jestli je to švestka, či pološvestka je slovíčkaření, ale tady fundovaní píší:‚Toptaste‘
Patří mezi nejnovější odrůdy švestek a ještě nedávno se považovala za ideální pro pálení. Pochází z křížení odrůd ‚Valor‘ a ‚Domácí velkoplodá‘ a řadí se mezi takzvané pravé švestky. Velmi brzy vstupuje do plodnosti, dává bohatou a pravidelnou úrodu. Švestky jsou středně velké, dosahují hmotnosti 34 až 40 gramů a mají výraznou aromatickou chuť, která se může rovnat chuti domácích odrůd. Vítaný je i vysoký obsah cukru, díky čemuž je výtěžnost destilátu vysoká. Ovšem někdy může být chuť slivovice mdlá, proto se doporučuje nakládat ji ještě s dalšími odrůdami.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.142 (?), 13.3.2014 7:22
Můžete mi prosím poradit zda odrůda Top Taste je vhodná do 600-650 mnm (okolí Starého města pod sněžníkem)? Budu ji používat na pálení. Dále mi doporučovali zakoupit sazenice v zahradnictvích, které jsou ve vyžších polohách, rozhodně prý nekupovat sazenice někde na Hané a potom je vysadit na horách. Máte s tím prosím někdo zkušenost?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 13.3.2014 7:29
Jestli koupíte stromky na Hané anebo někde u Prahy je úplně jedno.Další z běžně rozšířených mýtů.Rozdíl je spíše v půdě.Zda byly stromky pěstované v hluboké, úrodné,nebo naopak v lehké.Převážná většina školek má však půdy spíše těžší.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 13.3.2014 7:38
Jo, neříkám,že z lehčí, nebo těžší Vám porostou lépe.Ony Vám porostou ty i ty.Pěstované na lehčích půdách stromky mají většinou více jemnějších kořenů.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 57.250 (?), 13.3.2014 9:56
Okolí Starého Města p. Sněžníkem znám velmi dobře. Nechci Vám kazit elán, ale slivoní, kterým se tam daří mnoho není a Toptaste k nim nepatří. Ony Vám tam vyrostou i zaplodí, ale nevyzrají do odpovídající cukernatosti. Raději bych volil skořejší a méně náročné odrůdy (Hanita, Wangheimova), za zkoušku by stály i dřív dozrávající pravé švestky (Hamanova?)
Tak jak Vám radí ostatní, je úplně jedno, kde stromky koupíte. Doporučil bych Velké Losiny. Ne proto, že je to v podhůří, ale mají sadbu kvalitní, nejsou jen prodejci, sami si ji pěstují.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|