TopTaste?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 28.8.2012 10:32
Dobrý den. Pokud jste si mysleli, že mě deklasovala místní chemická havárie, tak Vás bohužel musím zklamat. Není tomu tak. Na podobné legrácky vyšperkované řevem poplašných sirén z místních amplionů, připomínající spíše blížící se nálet, který se tady za války opravdu uskutečnil a srovnal se zemí jiný chemický podnik, už jsme tady zvyklí. Taky jsem si všiml, že pan Paľo je k nám stále otočený chrptom a svými idylickými příběhy ze svojí zahrádky se nás už potěšit nechystá. Nedá se nic dělat. Musím ale bohužel konstatovat, že například já ze své pokusné výsadby švestek žádné podobné příběhy nevytvořím. Takže jsem tady zase a opět pouze se svými spekulacemi o dokonalosti nebo nedokonalosti té které ovocné chuti. Ještě jednou tedy, dobrý den.
Co se týče pravé švestky (Jan Blažek a Václav Kneifl - Pěstujeme slivoně) TOPTASTE (Valor x Domácí švestka), tak i když je u většiny plodů dužnina přirostlá k pecce, tak pokud se plody nenechají zcela změknout, tak je její sytě sladká chuť v této fázi zralosti docela i zajímavá. Právě pro tu plnost chuti, kdy je sladkost ještě na přijatelné úrovni. Není mi ale docela jasné, proč máme s panem Milanem Toptaste neodlučitelný a to asi na stejné úrovni, ale v rozdílných podmínkách a jiní pěstitelé ho mají zcela odlučitelný. Moje Toptasty měly visačku Fytosu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.170 (?), 28.8.2012 22:59
Dobrý den.
Původně byli chybující soudruzi z NDR. Ale to skutečně jen k veselému navázání na předchozí příspěvek. Stejně jako se mění státy, vyvíjí se i názory. A dnes je zde více příspěvků ironických. Připomenu zřejmě dosud zavrhovaný názor Mičurina, který uváděl, že novou odrůdu je třeba před množením vychovat (rozumím jako dodělat, či nechat vyzrát), a to na vlastních kořenech, v určených podmínkách a třeba i s vybraným „rádcem“ přiroubovaným v koruně, který má dopomoci k rozvoji žádané vlastnosti. Pro vykladače Mendlova odkazu asi hanebnost. Nebo jinak: vznikají vlastnosti nové odrůdy v okamžiku opylení (mutace) kompletně a úplně?
Koncem 70tých let jsem se u staršího sadaře setkal s pěkným rybízem, kterému říkal Losan a měl ho od kamaráda z nějaké šlechtitelské instituce (odrůda Losan byla zavedena v polovině 80tých let). Keřů si namnožil hodně a mně překvapilo, že několik keřů mělo bílé ovoce. Říkal mi, že řízky bral už ze svých, červeně plodících keřů. Že by i bez soudruhů z NDR? JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 29.8.2012 12:17
Jeden známý si koupil před třemi lety červený rybíz, další rok již plodil, měl klasicky červené plody, další rok měl bílé.Letos jaké měl nevím.Může se to stát.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 29.8.2012 12:38
Můj známý si koupil jabloň a ta 2 roky plodila hrušky. Může se to stát. Nemůžete všemu veřit. Poraďte známému, ať příště nechá kuličky dozrát...
Ale vážně. Některé špatně zakořeňujíc í rybízy (např, Heinemanův pozdní) se množí štěpováním na řízek lépe zakořeňující odrůdy. Kupil jsem před lety a a dosud mám 2 takové rybízy. Podnožová odrůda mi v obou keřích za pár roků podrostla a plodí své ovoce o měsíc dřív než Heinemanův. Že by ale samotný rybízový keř kompletně změnil barvu plodů, tomu nevěřím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|