Ja mám Toptaste aj Katinku, 4 -ročné stromy. Minulý rok bez príznakov, tento rok u oboch jasná šárka. Veľmi sa tomu nedivím, okolo u susedov je veľa šarkových stromov, aj u mňa som si ešte jeden šarkový Stanley nechal, plánoval som ho zlikvidovať, keď tieto nové stromy začnú viac plodiť. Všetko náradie som si dezinfikoval niekoľkominútovým ponorením v technickom liehu medzi každým stromom, na šarkové stromy používam separátne nástroje. Nepoužívam ale tvrdú chémiu, proti voškám bojujem len lepovými pásmi, Neem Azalom, Prev-B2 a pod. Teraz mám stromy čisté, ale napr. pred mesiacom tam bolo vošiek dosť, lebo som to neustriehol (3 týždne som bol mimo záhrady). Tak som sa už nejako zmieril s tým, že pri tomto prístupe k likvidácii vošiek je len tázkou času, kedy šárka príde. Nehovoriac o tom, že mám dojem, že mravce vošky priživujú aj na koreňovej sústave stromu, kde ich sotva spozorujem a zlikvidujem.
Toptaste ani Katinka nie je voči infekcii šárkou rezistentná, ani nejako špeciálne odolná. Sú len tolerantné, teda infekcia šárkou nemá priamy vplyv na plody. Na druhú stranu, väčšina vírusových ochorení spôsobuje zníženie vitality infikovaného stromu, čo sa na úrode nepriamo prejaví. Ja sa snažím udržať mladé stromy čo najdlhšie neinfikované, keď sú väčšie, tá infekcia nenarobí toľko škody. To je asi tak ako u ľudí - ťažké infekcie a choroby môžu spôsobiť poruchy vo vývoji dieťaťa, na dospelom človeku často zanechajú len minimálne následky.
Trnavsko 145 mnm